Weer Op Weg
Azië Dubai Reisgids Verenigde Arabische Emiraten

Vijf goede redenen om naar Dubai te gaan

Dubai, de gouden stad, is bij vele mensen wel bekend, maar de bestemming is toch nog niet zo evident als de Spaanse costa’s of het zuiden van Frankrijk. Nochtans is het een mooie bestemming op veel gebieden die ons hebben kunnen overtuigen en die gemaakt hebben dat we er een leuke tijd hadden.

[dropcap]T[/dropcap]oen we op zoek waren naar een bestemming voor de paasvakantie en we bij Dubai uitkwamen, was er enige aarzeling te bespeuren bij het maken van onze beslissing. De Verenigde Arabische Emiraten liggen in het Midden-Oosten, een niet zo stabiele regio. Het is een streng moslimland, dus wat moeten we ons daar bij voorstellen? Hoe zit het met de kledingvoorschriften? De taal? De do’s en dont’s? We beginnen met de toppers en maken dan enkele kanttekeningen.

1. Het weer

De Dubai Marina

Dubai is een ‘year round’-bestemming; de zon schijnt er nagenoeg altijd. Houd er wel rekening mee dat de zomer zeer heet is en veel mensen dan gewoon binnen blijven. Aan de andere kant, veel bestemmingen op onze aardbol zijn heet in de zomer en toch kan je er gewoon je ding doen. Wij hebben bv. serieus lopen puffen in Capitol Reef National Park, Goblin Valley State Park en Valley of Fire State Park. Wees alleszins voorbereid. Groot voordeel van de zomermaanden is dat de beste hotels spotgoedkoop zijn, waarover verder meer.

Het weer in Dubai is zo goed dat het eigenlijk een topbestemming is in het najaar, de winter en het voorjaar. Op relatief korte vliegafstand heb je gegarandeerd zon, ben je bijna 100% zeker dat het niet zal regenen en heb je een waaier aan mogelijkheden. Wij kunnen alvast geen bestemming bedenken die, gezien de context, beter doet dan Dubai.

2. Vervoer naar en in Dubai

Vluchten naar Dubai zijn niet zo erg duur in vergelijking met veel andere verre bestemmingen. Het hele jaar door kan je vliegen aan redelijke prijzen, zowel van Brussel als Amsterdam. Wij kozen voor KLM: in het vliegticket zat ook al de verplaatsing heen en weer van Antwerpen naar Schiphol per Thalys inbegrepen en dat vonden we extreem handig. Vliegen vanaf Amsterdam duurt zo’n 6 uur à 6,5 uur. Terugvliegen duurt een half uurtje langer.

Aangekomen in de luchthaven van Dubai word je naar de migratiehal geleid waar je even langs een desk moet passeren bij een medewerker. Hij controleert je paspoort en regelt het gratis visum dat geldig is voor 30 dagen. Met een beetje geluk ben je er op tien minuten vanaf, wachttijd inbegrepen. Na de controle ga je je bagage ophalen en kan het avontuur beginnen, net zoals op elke andere bestemming.

Je verplaatsen in Dubai is niet moeilijk. Het openbaar vervoer is goed geregeld en taxi’s vind je overal. Ze zijn bovendien een stuk goedkoper dan elders en soms kan je echt zelfs de overweging maken om de taxi te nemen i.p.v. het openbaar vervoer. Soms kan je ook niet anders.

Als je een hotel boekt in Deira of Bur Dubai, zorg dan dat je niet te ver van een metrostation verwijderd bent. Ga je meer zuidelijk, richting nieuw Dubai, kies dan voor een hotel dat niet te ver van de Sheikh Zayed Road ligt, de centrale as die ook gevolgd wordt door de rode lijn van de metro.

De rode lijn van de metro doorkruist Dubai van noord naar zuid

Ben je van plan regelmatig het openbaar vervoer te nemen, koop dan een Silver Nol-kaart. In ieder station kan je die kopen aan het loket of een automaat. Met de Silver Nol kost een ritje met de metro bv. 3, 5 of 7 dirham, afhankelijk van het aantal zones dat je doorkruist. Wel opletten dat je in de metro niet instapt in het Gold-compartiment en ook niet in het roze deel dat enkel voor vrouwen en kinderen bedoeld is, tenzij je gezelschap enkel uit vrouwen en kinderen bestaat natuurlijk. Je bent echter niet verplicht om in het roze compartiment te stappen. De compartimenten staan duidelijk aangeduid op de vloer op de metroperrons. Met je Nol-kaart kan je gebruik maken van metro, bus, tram in de Marina, en de watertaxi op het Dubai Water Canal. De monorail naar Atlantis The Palm is apart te betalen. Je laadt de Silver Nol op zo vaak je wil. Niet vergeten in te checken wanneer je het openbaar vervoer betreedt en ook weer uit te checken na de rit.

3. Hotels: veel waar voor je geld

Hotelprijzen in Dubai zijn doorgaans goedkoper (zeker in de zomer) dan in andere wereldsteden en je krijgt er dan ook nog eens beduidend meer waar voor je geld. Service is belangrijk in het emiraat; je merkt dat ze toeristen willen lokken én houden. De stad heeft hotels in alle serviceklassen: met of zonder zwembad, spa, eetmogelijkheden,…

Als je een hotel zoekt, houd dan rekening met het feit dat Dubai bijzonder groot is. Eigenlijk heb je een strook van zo’n 30 kilometer waarin je je verblijf gaat moeten kiezen en die keuze is persoonlijk. De hotels in Deira en Bur Dubai zijn goedkoper dan die zuidelijker, maar als je daarvoor kiest, ga je telkens lang onderweg zijn naar dé hotspots. De hotels direct in Downtown Dubai en de Marina zijn het duurst. Als je ergens een hotel tussen de hotspots zoekt op wandelafstand van de metro, zit je goed. Wij overnachtten in Holiday Inn Al Barsha, op wandelafstand van de Mall of the Emirates en het gelijknamig metrostation, en op wandelafstand van het metrostation Sharaf DG. We kunnen dit hotel aanbevelen omdat het vrij centraal ligt, maar op de Mall of the Emirates en de Burj Al Arab na zijn er geen hotspots in de onmiddellijke nabijheid en moet je dus voor alles vervoer nemen. Als je dat niet erg vindt, zit je hier prima.

Holiday Inn Al Barsha

4. Veel te doen

Wie dacht dat Dubai enkel voor zonnekloppers een topbestemming is, zit er compleet naast. Heel Dubai is eigenlijk een gigantisch groot resort waar je echt álles kan doen. Wij kozen de bestemming omwille van het weer, maar zeker ook om de stad te bezoeken en een pretparkje te doen. Aan dat laatste in Dubai alvast geen gebrek. Ten zuiden van de Dubai Marina vind je drie pretparken gegroepeerd in Dubai Parks and Resorts: Motiongate, Legoland Dubai en Bollywood Parks. Wij bezochten in één dag zowel Motiongate als Legoland Dubai. Die laatste kon ons niet overtuigen, maar Motiongate is absoluut een bezoek waard. Het park is mooi gethematiseerd (Dreamworks is prominent aanwezig) en herbergt enkele bijzonder leuke attracties. In 2019 opent op deze locatie overigens ook nog een vierde park, nl. Six Flags Dubai. Daarnaast kan je ook kiezen voor IMG Worlds of Adventure, een van de grootste indoor pretparken ter wereld.

Dubai is ook dé stad om te shoppen. Je vindt er tientallen shoppingcentra, de ene al groter dan de andere. De Dubai Mall is de grootste ter wereld maar ook de Mall of the Emirates is de moeite, alleen al omdat je er kan skiën op de grootste indoor piste ter wereld, en dat in de woestijn!

Voor grote monumenten zoals in Londen of Parijs moet je in Dubai niet zijn, wél voor hoge wolkenkrabbers. Op vlak van architectuur is er in het emiraat bijzonder veel te zien. Niet alleen domineert de hoogste wolkenkrabber ter wereld de skyline van Downtown Dubai, ook de tientallen andere torens zijn stuk voor stuk de moeite waard. In geen andere stad op onze aardbol vind je zo veel hoge wolkenkrabbers bij elkaar, en dat zegt al iets.

Bij een zalig warme zon hoort ook water en ook dat biedt Dubai in overvloed. Door de ligging aan de Perzische Golf zijn er prachtige stranden (waarlangs je overigens ook gewoon kan wandelen zoals wij deden) bij de vleet maar ook waterparken zijn te vinden in Dubai. Wij bezochten Aquaventure aan Atlantis The Palm maar je kan ook nog naar Wild Wadi naast de Burj Al Arab of naar het waterpark van Legoland in Dubai Parks and Resorts. Keuze genoeg dus, en de kwaliteit ligt hoog!

5. Veiligheid

Dubai is een zeer veilige stad met lage criminaliteitscijfers. De stad duikt in meerdere lijstjes op die de veiligste steden ter wereld rangschikken. Wij voelden ons er alvast zeer veilig en dat zal bij jou niet anders zijn. Houd er wel rekening mee dat je in de gaten gehouden kan worden en als je ergens heen stapt waar je eigenlijk niet hoort te zijn, kan je daar op geattendeerd worden. Geen probleem, toch?

En het addertje?

Eerlijk? We hebben er niet direct een gevonden. Misschien omdat we eerder sceptisch aan de reis begonnen is ze uiteindelijk zeer goed meegevallen, die kanttekening willen we ons wel maken. Tegelijkertijd vergeten we ook niet dat het een streng islamitisch land blijft met een bedenkelijke reputatie als het om mensenrechten gaat. Ook moeten we in het achterhoofd houden dat alles wat blinkt en hoog is in Dubai gebouwd is door een bouwsector die aan slavernij grenst. Bouwvakkers worden haast niet betaald, moeten uren aan een stuk in de brandende zon werken en worden ’s avonds weer afgevoerd naar ghetto’s in de woestijn ver buiten de stad en buiten het zicht van de rijken en toeristen. Dat soort zaken maken dat we regelmatig met een dubbel gevoel opgezadeld zaten. Anderzijds moet je veel bestemmingen van je lijstje schrappen als je het belangrijker vindt moraalridder te zijn, en tenslotte zorgt toerisme ook voor werkgelegenheid.

Voor ons is het dus gewoon een topbestemming. Om je twijfel, mocht je die hebben, weg te nemen belichten we hieronder nog een aantal dingen die je zeker gaat tegenkomen wanneer je informatie over Dubai opzoekt maar die betrekkelijk snel te relativeren zijn.

Kleding

Hier valt véél over te lezen maar de conclusie is eigenlijk betrekkelijk eenvoudig. Als je gaat zoeken op het net, zal je vaak lezen dat vrouwen kledij moeten dragen die bedekt tot aan de knieën en die de schouders bedekt, tenzij je je op het strand, aan het zwembad of in een waterpark bevindt. Dan zijn bikini’s gewoon oké. Sofie heeft die regel grotendeels gerespecteerd maar je merkt dat veel toeristen zich daar niet aan houden en extreem kortgerokt of kortgeshort rondlopen met spaghettibandjes. We hebben niemand een opmerking zien krijgen en scheve blikken hebben we ook niet echt gezien, wat ons doet besluiten dat je als toerist vrij safe bent zo lang je niet overdrijft. Ga je naar religieuze plaatsen, dan spreekt het voor zich dat je je wel houdt aan de gebruiken. Als goede, welgemanierde toerist dien je je gezond verstand te gebruiken, maar dat is iets wat overal geldt.

Voor mannen is het vrij eenvoudig: zo goed als alles kan. Maar ook hier weer: gebruik je gezond verstand.

Vrouwen

De Verenigde Arabische Emiraten zijn een streng islamitisch land en daar vind je talloze sporen van wanneer je je door Dubai begeeft. Wij vroegen ons van tevoren dan ook af hoe de houding ten opzichte van vrouwen zou zijn. Je leest wel eens verhalen van mannen die graag staren naar westerse vrouwen. Sofie heeft dat ook aan den lijve ondervonden, maar ze vond het niet echt storend. Het valt dus wel mee. Meer nog: het viel op dat vrouwen erg hoffelijk benaderd en behandeld worden.

Arabisch

We kunnen ons voorstellen dat veel lezers van onze blog het Arabisch niet machtig zijn. Laat dat je niet tegenhouden aangezien een groot deel van de bevolking uit het buitenland afkomstig is waardoor het Engels de de facto voertaal is geworden. Alle aanduidingen staan zowel in het Arabisch als het Engels. Op geen enkel punt is de taal voor ons een issue geweest, zelfs niet in het oude, traditionelere Dubai.

Of toch…

Als we dan toch iets minder aangenaam moeten aanhalen is het de constatering dat Dubai één grote bouwwerf is. Nergens vind je een relatief rustig plekje. De geluiden van drilboren en druk verkeer zijn nooit ver weg. Het is een stad, dus voor de rust moet je het niet echt doen tenzij je in je resort blijft, maar Dubai gaf toch een ander druktegevoel dan bv. Londen of New York.

Laatste aandachtspuntje is dat alles nogal ver uit elkaar ligt. Zoals eerder aangehaald heb je zeer vaak vervoer nodig, maar tel daarbij dat de afstanden ook aanzienlijk zijn. Voorzie dus voldoende tijd om ergens te geraken.

Nog niet uitgelezen? Hiernaast vind je nog wat extra informatie over onze reis naar Dubai. Heb je vragen of wil je je eigen ervaringen delen? Plaats een reactie onderaan dit artikel.
Hotel
Vluchten
Blog
Links
Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer