Rupelmonde was eens een stad maar tegenwoordig is het een dorpje dat deel uitmaakt van Kruibeke. Het werd echter vooral op de kaart gezet door één historische figuur: Gerardus Mercator, de man van de wereldkaart en atlas.
Mercator is echter zeker niet de enige reden om een bezoekje aan Rupelmonde te overwegen. Aan de rand van het dorp ligt immers een prachtig stukje natuur: de Rupelmondse kreek. De bijhorende wandeling van net geen 8 kilometer laat je de mooiste plekjes zien en was voor ons de voornaamste reden om naar het Scheldedorp in een bijna vergeten hoekje van het Waasland af te zakken.
Rupelmonde
De aanwezigheid van Mercator impliceert niet dat Rupelmonde echt veel in huis heeft om je een dag bezig te houden. Een halve volstaat zeker. Op het Mercatorplein kan je je wagen gratis kwijt en zie je meteen de bekendste inwoner die Rupelmonde ooit gehad heeft. Het standbeeld van de cartograaf is prominent aanwezig en katapulteert je meteen 500 jaar terug in de tijd.
Vanop het plein, richting Schelde, is ook al de Graventoren te zien. Dit bescheiden bouwwerk is nog het enige restant van een veel grotere waterburcht. Het is hier dat Mercator ooit nog zeven maanden lang in een cel doorbracht omdat zijn wetenschappelijke inzichten en methoden niet strookten met de visie van de Kerk.
Kreekroute
De Rupelmondse kreekroute, dus zo’n 8 kilometer lang, start meteen op het Mercatorplein. Zeshoekige lichtgele bordjes wijzen de weg. Wel opletten want op enkele punten staat geen bordje waar er wel beter een had gestaan. Neem dus voor de zekerheid een kaartje mee of prent het globale verloop van de wandeling in je geheugen. De route is niet ingewikkeld, dus dat helpt al zeker, en mits een beetje gevoel voor richting kan je het ontbreken van de bordjes probleemloos compenseren.
Na een kort gedeelte doorheen het dorp en langs de Graventoren en de Getijdenmolen is het tijd voor natuur. Het eerste deel volgt een van de dijken die het overstromingsgebied van de Schelde omzomen. Ter hoogte van de hoogspanningsmasten kom je dan echt bij de kreek terecht en begint meteen het mooiste en avontuurlijkste deel van de wandeling. Het wandelpad slingert doorheen dichte begroeiing (nergens is het modderig overigens) en brengt je langs de kreek en aftakkingen. Onderweg word je langs het mysterieus ogende Karpershuisje gebracht, een klein bakstenen gebouwtje dat verscholen staat tussen de bosjes en het water.
Coninckshofke
Een bijzonder mooie plek vonden wij het Coninckshofke wat verderop, een voormalig vakantiehuisje dat nu ingericht is als observatiepost voor de omliggende kreek en de vogels en andere dieren (otters, bevers,…) die ze aantrekt. Je krijgt er ook wat uitleg over wat er te zien is en welke dieren hun thuis hebben in en rond de kreek. Je kan hier even halt houden voor een picknick aan een van de voorziene tafels, tussen de talrijke appelbomen. Erg sfeervol en sereen plekje vonden wij het!
Wat verder verlieten we de kreek, spijtig genoeg te snel naar ons gevoel. Het vervolg van de wandeling situeert zich wat verder van de kreek af en oriënteert zich meer naar het open overstromingsgebied en de Schelde. De dichte begroeiing van de kreek maakt plaats voor een weidser landschap. Door de dijk tussen de Schelde en de kreek wordt duidelijk hoe groot dit overstromingsgebied is. Het is een ware oase voor vogels en we hebben zelfs een ree kunnen spotten in de verte. Het jammere is wel dat, hoewel de Schelde op enkele tientallen meters van het wandelpad stroomt, de rivier niet zo vaak echt te zien is. Ook de samenvloeiing van de Rupel en de Schelde wat verderop is zo goed als niet zichtbaar.
Sluitstuk van de wandeling is wanneer je weer bijna terug in Rupelmonde bent. De kreek met het aanpalende mysterieuze karpershuisje is dan mooi te zien van bovenaf. De hoogspanningslijnen moet je wel zelf even wegdenken.
Tweeënhalf uur later (we hebben onze tijd genomen) terug in Rupelmonde wandelden we nog even langs de Getijdemolen, een van de grootste watermolens van Europa. Omwille van corona-toestanden konden we niet binnen, maar het gebouw was op zich al de moeite waard. Vanaf hier is het ook mogelijk weer wat dichter naar de Schelde te wandelen. Uitrusten kan op een van de terrasjes tussen de Schelde en het Mercatorplein.
Onze mening
De Rupelmondse kreek is een prachtig stukje natuur dat duidelijk (nog) niet ontdekt is door de grote massa. Een zeer groot deel van de wandeling liepen we dan ook alleen. Je komt hier helemaal tot rust. Onderweg kom je af en toe een bank of picknicktafel tegen om wat uit te rusten of te genieten van de natuur en de stilte. De combinatie met de aanwezigheid van Mercator geeft het een extraatje aan cultuur en dat is ook altijd meegenomen. Ver rijden voor enkel deze wandeling is misschien ook niet de bedoeling, maar in de buurt zijn nog mogelijkheden om er toch een daguitstap van te maken.