Weer Op Weg
Azië Blog Japan Osaka-Tokio Tokio

Van het keizerlijk paleis naar ‘electric city’

Dat Tokio een wereldstad van formaat is, staat vast. De stad is samen met Parijs, Londen en New York een van de alfasteden, de belangrijkste, invloedrijkste steden op onze planeet. Een verschil met de andere drie: Tokio speelt ze allemaal naar huis wat oppervlakte en aantal inwoners betreft. In de hele agglomeratie wonen bijna veertig miljoen mensen. We zouden ons dus genoeg amuseren de komende week!

Tokio is eigenlijk niet echt een stad op zich. Het is de verzamelnaam voor 23 speciale wijken, eigenlijk 23 steden, die aan elkaar zijn gegroeid en samen de historische stad Tokio vormen. Elke speciale wijk heeft een eigen stadsbestuur. Het houdt echter niet op bij die 23 wijken. De agglomeratie reikt veel verder en omvat ook de miljoenensteden Yokohama en Kawasaki waarmee het de facto één enorme stad vormt. Het is haast niet te vatten hoe groot deze stad is.

Vandaag stond een eerste kennismaking op het programma. De bedoeling was dat we niet te ver van het hotel zouden gaan, dus besloten we te voet naar Tokyo Station te wandelen en van daar eerst naar het keizerlijk paleis te gaan, net voorbij het station. De ellendige hitte had ook hier weer toegeslagen dus het ging niet echt vooruit, ook omdat we via het station aan de andere kant van de spoorlijnen probeerden te geraken. Dit station is echter zo gigantisch dat we er wel in geraakten maar heel wat tijd nodig hadden om er weer uit te geraken. Uiteindelijk was het ons toch gelukt en konden we onze toch doorheen de grootste stad ter wereld verderzetten.

Tokio Tokyo Japan fountain fontein Wadakura
De fonteinen in het Wadakura Fountain Park zorgden voor een beetje verkoeling.

We hadden op zich nog niet veel gewandeld maar hadden toch alweer nood aan een korte pauze. Het Wadakura Fountain Park kon niet beter gelegen zijn. Het is een stadsparkje met veel grote fonteinen die voor wat verfrissing zorgden. Jammer is, en dat is ons elders nog al opgevallen, dat je hier nergens in een fontein of vijver mag, zelfs niet met de handen. Dat maakt dat dergelijke stadsmonumenten vaak erg statisch zijn en niet echt plaatsen zijn waar steden tot leven komen. Jammer, maar Japan is zeker niet het enige land waar fonteinen alleen maar dienen om naar te kijken, zelfs op dagen met verzengende hitte.

Keizerlijke wandeling

Even verderop lag het keizerlijk paleis dat maar beperkt te bezoeken is, dus dat gingen we niet proberen. Een wandeling rond en op een deel van het enorme paleisgebied volstond. Het paleis ligt diep verscholen en wordt omzoomd door grachten en verdedigingswerken die wel zichtbaar zijn. Ze doen denken aan het kasteel van Osaka, waar gelijkaardige bouwwerken te zien zijn. Het mooiste punt is ongetwijfeld het zicht op de Seimon Ishibashi-brug.

Japan Tokio Tokyo
De Seimon Ishibashi-brug

Door de omvang en de hitte werd het een wandeling die enkele uren in beslag zou nemen, maar dat vonden we niet erg. We wandelden via de westelijke zijde van het domein en eindigden met een kort bezoekje aan de oostelijke tuinen die gratis toegankelijk zijn.

Het paleisdomein is blijkbaar ook een geliefde plaats voor joggers. Er is een uitgestippelde route van vijf kilometer die je kan volgen. Bizar genoeg waren er heel wat mensen die effectief aan het lopen waren, bijna onverantwoord in deze temperaturen.

Akihabara

Het was inmiddels 16u geworden en dus overliepen we de mogelijkheden om nog te doen. Aangezien we de dag nadien vroeg uit de veren moesten voor Tokyo DisneySea wilden we het niet te laat maken. Daarop besloten we te voet naar Akihabara te gaan, ook wel ‘electric city’ genoemd.

Tokio Tokyo Japan Akihabara
Het ‘pretpark’ Akihabara

Dit is een wijk die draait om winkels waar je alles kan kopen wat met technologie te maken heeft, maar vooral spullen rond gaming. Dat was echter niet onze reden om erheen te gaan. De wijk barst van de opzichtige neonreclames die aan Times Square in New York doen denken. Die vergelijking wordt overigens vaak gemaakt en we begrijpen ze ook wel. Het gebied lijkt ons groter te zijn, alleen vonden we het toch net iets minder indrukwekkend. De gigantische led-schermen ontbreken een beetje om de vergelijking helemaal te doorstaan. Neemt niet weg dat dit een typisch stukje Tokio is dat indruk maakt. En zo zouden er later op de reis nog volgen…

Foursquare

In Akihabara gingen we met Foursquare op zoek naar een vegetarisch restaurantje en na even zoeken vonden we dat ook, ook al kom je dan bijna altijd bij veganistische alternatieven uit wat voor ons dan weer niet hoeft, maar het zij zo. Het zat verstopt in de hoek van een soort van kwaliteitssupermarkt. Het telde niet meer dan een tiental tafeltjes en een ongelooflijk grappig Japans dametje met grote bril dat helemaal alleen instond voor het opnemen van de bestelling, het klaarmaken en het afruimen. Ze probeerde het door allerlei kleine dingen ons helemaal naar de zin te maken en zorgde zo mee voor wat entertainment tijdens het wachten. Het eten met stokjes ging al bijzonder vlot, alleen zijn we nog niet helemaal mee met alle Japanse smaken. De keuken is hier helemaal anders, maar voorlopig zijn we er nog niet zo enthousiast over als vele anderen.

Onze mening

De eerste dag Tokio is ons helemaal bevallen. Het voelt compleet anders aan dan Osaka en Kioto, veel moderner. Opvallend zijn de brede straten en lanen die je echt wel ruimte geven. De stad is opvallend schoon ook, iets waar we ons de komende dagen nog vaker over zouden verwonderen.

De wandeling op en rond het keizerlijk domein heeft veel langer geduurd dan voorzien, vooral omwille van de hitte die maakte dat we regelmatig halt moesten houden om niet verder op te warmen. Als je Tokio bezoekt, is een stop aan de Seimon Ishibashi-brug en eventueel in de oostelijke tuinen voldoende. Een rondwandeling rond het gebied heeft weinig zin.

Akihabara is goed voor eventjes maar het is absoluut wel een must. Na vijf winkeltjes word je gek van het lawaai en de schreeuwerige manier van presenteren, maar het is een belevenis.

Heb je vragen of eigen ervaringen die je wil delen? Plaats ze bij de reacties onderaan deze pagina.
Hotel
Vervoer
Links
Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer