Weer Op Weg
België Blog Europa Luik

Rondje Botrange en Robertville in de Hoge Venen

Het Hemelvaartweekend beloofde er eentje uit de duizend te worden wat weer betreft, en dus konden we niet anders dan er nog eens een dagje op uit te trekken in eigen land. Na wat alternatieven overwogen te hebben, besloten we naar de Hogen Venen te trekken, gelegen in de Oostkantons, Duitstalig België of om het in toeristische termen te zeggen: East Belgium.

Die toeristische benadering van de streek leidde ons trouwens naar de toepasselijke website www.eastbelgium.com waar je heel wat interessante info vindt over de streek. Het blijkt een prima website te zijn waar je alles vindt over wat de Oostkantons te bieden hebben. Onbegrijpelijk dat er zo nog geen allesomvattende site bestaat van de hele Ardennen. Een gemiste kans…

De rubriek ‘Wandelingen’ interesseerde ons het meest en dus begonnen we te grasduinen in de lijst. De website biedt ook een app met wandelknooppunten zoals we die ook zagen in Voeren maar omdat het netwerk nog net iets te beperkt is, richtten we onze peilen op de kant-en-klare routes. We maakten een selectie van drie, waarvan we er uiteindelijk twee gedaan hebben.

Signal de Botrange

Vanuit Antwerpen deden we er een uur en veertig minuten over om het hoogste punt van België te bereiken: Signal de Botrange, 694 meter boven zeeniveau. Sinds de Eerste Wereldoorlog is Signal de Botrange het hoogste punt van ons land. Daarvoor was dat nog Baraque Michel, 674 meter. Toen Botrange in Belgische handen kwam, besloot koning Albert I zijn grondgebied onmiddellijk op te meten. Om dat te vergemakkelijken werd er een trap van zes meter hoog gebouwd zodat de magische grens van 700 meter alsnog bereikt werd. Die trap vormde meteen onze eerste stop. Ook al zegt het niet veel, het was tóch een beetje bijzonder te weten dat er op dat moment geen enkele Belg, Nederlander of Luxemburger hoger stond dan wij. Waar een mens al niet blij van wordt.

In tegenstelling tot de Vlaamse temperaturen was het hier in de Hoge Venen niet zo warm toen we rond 11u30 arriveerden. Bovendien was het zeer winderig. Toch begonnen we vol goede moed aan onze wandeling van zo’n 12 km in de buurt van het hoogste punt. Van aan de start overzagen we eigenlijk de hele wandeling en dus konden we ons moeilijk inbeelden dat dit 12 km zou zijn.

Veenspoken

We volgden de wandeling in wijzerzin, richting Baraque Michel. Het eerste deel is behoorlijk saai met telkens hetzelfde uitzicht. Al vrij vroeg maakt het wandelpad plaats voor loopplanken om de venen te kunnen doorkruisen. Overal waar je kijkt ligt water op de loer. het is dus ook opletten waar je je voeten zet als je toch zou beslissen van de loopplanken af te wijken. Vanaf de oude grenspaal tussen België en Pruisen wordt de wandeling interessanter. Nu wandelden we richting Le Noir Flohay, bekend als de Veenspoken. Dit is niet meer dan een bos afgebrande bomen, maar de combinatie met de waterloopjes maakt het erg bijzonder. Vanaf dan is de wandeling weer niet om naar huis over te schrijven. Goed voor de beentjes, dat wel, en ontspannen in de natuur is altijd leuk.

Drie uur en half later arriveerden we weer aan onze auto aan Signal de Botrange. De temperatuur was intussen aardig opgelopen waardoor het dorstig weer was.

Wandeling: De ‘Veenspoken’, Signal de Botrange
Afstand: 12,2 km
Bewegwijzering: geen

UPDATE 08/2022
De wandeling beschreven in dit blogbericht heette De Veenspoken. De wandeling is echter niet meer terug te vinden op de website East Belgium. Wel kan je ze nog altijd doen.

Lees verder onder de foto’s.

De VeenspokenDe oude grenspaal tussen België en Pruisen694+6m694+6m

Robertville

Eén wandeling konden we nu schrappen, bleven er nog twee over, eentje van 8,7 km bij Longfaye en eentje van 5,2 km bij Robertville. Omdat we niet tot het uiterste wilden gaan, besloten we voor de wandeling bij het stuwmeer van Robertville te gaan.

De wandeling start aan de dam van Robertville, een van de vier grote stuwdammen in de regio, op een kleine 10 km van Signal de Botrange. Aan de dam parkeerden we de auto op een kleine parking van waar we meteen een mooi zicht hadden op het 55 meter hoge bouwwerk. Hier startten we onze tweede wandeling. De website adviseerde om de wandeling in wijzerzin te doen, maar wij besloten het omgekeerde.

Reinhardstein

De wandeling leidde ons tot bij het Château de Reinhardstein, een verborgen burcht in de vallei van de Warche achter de stuwdam. Verder volgde een korte maar krachtige afdaling om uiteindelijk bij de Warche te komen die flink is uitgedund omwille van de stuwdam. Het levert wel een setting op zoals we die graag hebben: veel groen, hoge hellingen en water!

Het volgende gedeelte van de wandeling was erg leuk, de Warche voortdurend volgend. Aan een houten brug op een bijzonder sfeervolle plek in de vallei keerde de doenbaarheid van de wandeling. Over minder dan een kilometer moesten we 80 meter stijgen. Op zich niet zo speciaal, maar als je niet in goede conditie bent kan dat tellen. De beloning was een fraai uitzicht over de vallei. Op dit moment dachten we dat het niet veel meer kon stijgen, maar wat was dat een verkeerde inschatting. We moesten nog meer dan de helft van de afstand afleggen en er werd ons geen daling van significante betekenis gegund, het ging alleen maar verder naar boven, en nog verder, en nog verder. Gelukkig leverde dat wel mooie plaatjes op met als hoogtepunt een knap zicht op het Château de Reinhardstein. De laatste meters verliepen nog behoorlijk vlot, maar we waren toch blij terug aan de parking te zijn.

Wandeling: Panorama van de Warche
Afstand: 5,2 km
Bewegwijzering: blauwe liggende rechthoek

UPDATE 08/22
Op de foto’s zal je een groene liggende rechthoek zien. Dat was de bewegwijzering toen we de wandeling deden. tegenwoordig dien je een blauwe liggende rechthoek te volgen.

Lees verder onder de foto’s.

Onze mening

Iedere Belg moet ooit eens op het dak van de Benelux gestaan hebben en in dat opzicht is Signal de Botrange wel eens leuk. De trap maakt het plaatje af. De wandeling in de buurt vinden wij niet de moeite om voor één dag naar daar te rijden, wel als je er een paar dagen verblijft.

De wandeling bij Robertville is dan weer wel een verborgen pareltje in de Oostkantons. Je krijgt mooie panorama’s, water, een stuwdam én een burcht. Niet veel wandelingen bieden je zo veel bezienswaardigheden tegelijk. Achteraf lazen we dat we zelfs nóg een bezienswaardigheid gemist hebben: de hoogste waterval van België, vlak bij het kasteel. De waterval is zo’n 60 meter hoog maar compleet onbekend waardoor de waterval van Coo beschouwd wordt als de hoogste.

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer