Weer Op Weg
België Blog Europa Luxemburg

Via een Keltische vesting naar een ongerept stukje Ourthe

Le Cheslé

Niet ver van La Roche-en-Ardenne ligt het dorpje Bérismenil. Die naam zegt je wellicht niks. Ons ook eerst niet, maar van hieruit kan je een werkelijk fantastische wandeling maken. De Ardennen op hun mooist!

Aan het typisch Ardense kerkje van Bérismenil begint een wandeling die je via een deels gereconstrueerde Keltische vesting naar de ongerepte oevers van de Ourthe brengt en vervolgens weer terug naar het dorp. We vonden de wandeling op deze website in de brochure Buitengewoon Wallonië – 15 gezinswandelingen.

BérismenilWe parkeerden de auto rond 12u aan de kerk. Er is in principe voldoende parkeerplaats. Als je frontaal aan de kerk geen plaats vindt, kan je eventjes doorrijden naar de zijkant en daar zijn nog enkele plaatsen. Voor deze wandeling dien je de bordjes met het gele kruis met nummer 6 te volgen. Volgens de gids is ze zo’n 5 kilometer, maar dat is als je de wandeling niet uitbreidt naar de Keltische vesting Le Cheslé. Dat raden we wel sterk aan, aangezien je er een prachtig uitzicht krijgt over de Ourthevallei en nog wat opsteekt van de levenswijze van de Kelten. Een deel van de omwalling van de vesting werd immers gedeeltelijk gereconstrueerd. Je bereikt de vesting door de wegwijzers met een blauw golfje te volgen zodra je ze tegenkomt. Daarna kan je weer gemakkelijk aanknopen met de oorspronkelijke route.

De wandeling start dus bovenop de heuvel aan de kerk van Bérismenil. Al vrij snel verlaat het wandelpad de bebouwing en krijg je zicht op het bochtige verloop van de Ourthe. De rivier zelf is nog niet zichtbaar, maar de contouren van de heuvels verraden waar ze zich bevindt. Vrijwel meteen begint de daling richting vallei. Het eerste deel trakteert je al op weidse uitzichten met enkel natuur en schijnbaar geen menselijke activiteiten.

Kelten hielden van een mooi uitzicht

Na verloop van tijd komen de golfjes in zicht en heb je de keuze: ofwel wijk je van de wandeling af, ofwel ga je door. Wij kozen ervoor om de golfjes te volgen en zo kwamen we op de top van de heuvel op de archeologische site van Le Cheslé uit. Hier werden opgravingen gedaan en botste men op een Keltische nederzetting van zo’n 2500 jaar geleden. De oorspronkelijke omwalling werd heropgebouwd om een idee te geven van hoe zo’n vesting eruitzag.

Als Kelt zou ik hier ongetwijfeld graag gewoond hebben

Vanop de top krijg je bovendien een van de mooiste panorama’s die je kan vinden in de Ardennen. Ver beneden in het dal baant de Ourthe zich een weg doorheen de groene Ardense bossen. Als Kelt zou ik hier ongetwijfeld graag gewoond hebben. We namen ruim de tijd om de omgeving in ons op te nemen. Dergelijke plekken midden in de natuur met zo’n uitzicht zijn immers schaars geworden in onze contreien.

Opnieuw moet je een keuze maken: ofwel volg je de golfjes verder, maar dan mis je een stuk Ourthe en kort je de wandeling in, ofwel zoek je terug naar de gele kruisen en pik je de draad weer op. Omdat wij graag zo veel mogelijk langs water wandelen, kozen we die tweede optie. De verdere daling richting Ourthe werd zo ingezet.

Langs de Ourthe

Uiteindelijk kwamen we aan op Pré Balthasard, pal aan de oever van de rivier. Opnieuw waren we verbluft door wat we zagen. Dit is een bijzonder mooie plek. De Ourthe stroomt gezapig en behoorlijk breed doorheen het dal. Het oogt erg authentiek en ongerept. Hier geen toeristische magneten. Geen tavernes, terrasjes of andere natuurverpestende dingen. Enkel de Ourthe en de vallei. Hier hadden we uren kunnen blijven, vooral ook omdat de Ourthe erg toegankelijk is op deze plek. De stroming is niet te sterk en de rivier is helemaal niet diep, ideaal dus om op een hete dag wat verkoeling te zoeken. Ook kinderen kunnen zich hier ongetwijfeld een tijdje vermaken.

Het volgende deel van de wandeling volgt de Ourthe een heel eind stroomopwaarts. Er zitten nog geen grote hoogteverschillen in aangezien je bijna altijd contact houdt met de rivier. Er zijn dan ook meerdere mogelijkheden om ze bij wijze van spreken aan te raken. Ik val in herhaling: bijzonder mooi en erg rustgevend. Wat ons ook opviel is dat we lange tijd bijna alleen wandelden, waar het eerste deel van de wandeling tot aan de vesting een stuk drukker was. Niet onlogisch: veel wandelaars gaan enkel tot de vesting om een stevige klim terug naar boven te vermijden. Daarover dadelijk meer.

Vanaf het punt waar de wandeling via de blauwe golfjes van aan de Keltische vesting op de heuvel aansluit op de gele kruisen, werd het weer beduidend drukker. Als je de Ourthe voor jezelf wil hebben, ga je dus best via Pré Balthasard en kort je de wandeling best niet in door aan de vesting de blauwe golfjes te blijven volgen. Na een tijdje wordt het pad smaller en moet je over rotsen en boomstammen klimmen, maar het blijft erg goed te doen.

Omhoog!

What goes down, must go up, en dus was het tijd om aan de beklimming terug naar Bérismenil te beginnen. De daling verliep eerder geleidelijk, dus we hadden geen idee dat de beklimming langs deze kant een ander paar mouwen zou zijn. Bereid je dus voor op een zeer pittige klim. Je moet zo’n 160 meter terug naar boven en dat verloopt niet bepaald gespreid. Houd hier zeker rekening mee. Het is geen erg zware opdracht, maar een walk in the park is het ook allerminst, zeker niet wanneer het erg warm is. Even je conditie checken dus. In de vallei gaf de wegwijzer naar de kapel boven op de heuvel vlak bij Bérismenil een tijd aan van een uur en tien minuten, wij deden er vijftig minuten over om een idee te geven. En dat in zwangere toestand (Sofie uiteraard, niet ik) met geen optimaal energiepeil.

Het laatste deel van de wandeling, eens je weer boven bent, verloopt langs de autoweg en dat is jammer. Maar goed, het voorgaande is zodanig mooi dat dit slechts een detail is. De gids schatte de wandeling op 2,5 uur maar wij deden er uiteindelijk 4,5 uur over. Maar nogmaals: dit heeft te maken met een trager tempo omwille van zwangerschap maar zeker ook omdat we ten volle van de omgeving genoten en meer wilden dan er enkel maar door hollen. Aan de Keltische vesting en de Ourthe maak je de wandeling in tijd zo lang je wil. Op een warme zomerdag kan je er gerust een dag van maken als je graag wat in de rivier bezig wil zijn. Mogelijkheden genoeg, ook voor kinderen die graag wat avontuur opzoeken.

BérismenilOnze mening

Deze wandeling is een must als je in de Ardennen bent. Punt. Je wandelt voortdurend in de natuur, je krijgt er een erg mooi panorama bij (als je de blauwe golfjes volgt) en je wandelt een erg lang deel langs de Ourthe waar je ook nog eens op veel plaatsen in kan. Kortom: veel afwisseling en bijzonder veel natuurpracht!

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer