Weer Op Weg
België Blog Europa Luxemburg

De Feeënvallei: waar bevers de landschapsarchitecten zijn

Achouffe, in de provincie Luxemburg, is vooral bekend van de brouwerij waar onder andere La Chouffe gemaakt wordt. Maar het dorpje is ook het ankerpunt voor een indrukwekkende wandeling in de Ardennen. Vergeet de Ninglinspo. Dit is de Feeënvallei!

Achouffe is een klein dorpje dat verscholen ligt in een vallei waar twee beken samenkomen: de Ruisseau de Chevral en de Ruisseau de Martin-Moulin. Het zijn precies deze beken, en meer bepaald de bevers die er hun thuis vinden, die deze wandeling tot een pareltje maken. Bevers kwamen in onze contreien zo goed als niet meer voor, tot er herintroducties begonnen in de jaren 90 van de vorige eeuw. De eerste herintroductie in België gebeurde precies in dit gebied, wat de hoge beveractiviteit verklaart. Als je wil zien tot wat deze beestjes in staat zijn, dan is dit een wandeling die je niet mag overslaan. Als je hoopt een beestje te zien, dan moeten we je echter teleurstellen. Ze zullen zich niet gemakkelijk tonen.

Achouffe
De brouwerij van Achouffe

De wandeling in de Feeënvallei staat beschreven in de brochure Wandeltochten in de Ardennen op deze website. Het is een wandeling die uit twee lussen bestaat. Je kan kiezen of je ze beide doet, of slechts één. Vertrek- en terugkeerpunt is steeds Achouffe. Wij besloten om enkel de noordelijke lus te doen. Dit zou de mooiste zijn. Het gaat om zo’n 6 kilometer wandelpad, wat zeker niet overdreven is.

Ruisseau de Chevral

Je kan parkeren op de gratis parking in Achouffe. Er is er maar één, dus missen kan niet. Je volgt dan de wegwijzers met een witte verticale rechthoek op een blauwe achtergrond.

AchouffeDe wandeling leidt je via de brouwerij meteen naar de vallei van de Ruisseau de Chevral, de eigenlijke Feeënvallei. Vrij snel kom je aan de beek en volg je hem stroomopwaarts. Het duurde niet lang of we zagen de eerste beverdammen en de meertjes die ze veroorzaakten. De bouwwerken zijn ronduit indrukwekkend en bepalen het landschap enorm. De beek wordt immers regelmatig onderbroken door dammen en burchten, die meerdere kleine meertjes doen ontstaan. Op veel plaatsen is het mogelijk om met de voetjes in de beek te gaan en wat af te koelen op warme dagen. Het aantal dammen is niet te tellen, de ene al groter dan de andere. De burchten zijn iets minder prominent aanwezig, maar ook die zijn vrij gemakkelijk te lokaliseren. Dit natuurlijk schouwspel in combinatie met de mooie vallei maakt dit een erg mooi gebied. We namen dan ook uitgebreid onze tijd en genoten van de zon, de omgeving, het water en de beverbouwwerken.

Ruisseau de Martin-Moulin

Na ongeveer een kilometer was het tijd om de Feeënvallei te verlaten en aan een beklimming te beginnen. Om aan de vallei van de Ruisseau de Martin-Moulin te geraken moet je immers een heuvel over. De klim is kort maar pittig. Vervolgens gaat het verder over een plateau om uiteindelijk aan de steile afdaling naar de vallei te beginnen.

De vallei van de Ruisseau de Martin-Moulin ziet er totaal anders uit, maar hij hoeft in schoonheid zeker niet onder te doen voor die van de Ruisseau de Chevral. We vonden hem zelfs misschien nog iets sprookjesachtiger.

Ook in deze vallei zijn bevers erg actief. Opnieuw duiken dammen, burchten en zelfs afgeknaagde boomstammen op. Net zoals in de vallei van de Ruisseau de Chevral is het op meerdere plaatsen mogelijk af te koelen in het frisse en heldere water van de beek. Het wandelpad wordt hier overigens wat avontuurlijker. Soms moet je rakelings langs de beek en wordt het erg modderig en drassig. Op een droge dag als deze leverde dat geen probleem op, maar we kunnen ons inbeelden dat er in het natte seizoen ander schoeisel nodig zal zijn.

Het ene magische plekje volgde het andere op waardoor we maar moeilijk vooruit geraakten, maar dat vonden we allerminst erg. De rust, de stilte en de indrukwekkende natuur boden alles wat we op dat moment nodig hadden. Overigens, geen horden wandelaars hier, zoals bijvoorbeeld aan de Ninglinspo.

Na enkele uren bereikten we Achouffe opnieuw en kon het nagenieten beginnen. Afsluiten deden we door enkele kilometers verder te rijden naar Maboge om ons nog een tijdje aan de Ourthe te zetten. Als je graag een La Chouffe drinkt, dan kan dat natuurlijk ook in een van de tavernes in het dorpje.

Onze mening

Niet goed wetend wat te verwachten van deze wandeling kwamen we geheel betoverd terug. Dit is zonder twijfel een van de mooiste wandelingen die we in de Benelux al gedaan hebben. De nabijheid van de beken en de toegankelijkheid ervan maken dat deze wandeling ook erg leuk kan zijn voor kinderen, ondanks de klim die je moet trotseren. We durven dan ook stellen dat deze wandeling zeker zo mooi én leuk is als die van de Ninglinspo of de Hoëgne, maar hier wandel je vaak alleen. En psst, houd deze tip voor jezelf. Het zou jammer zijn dat de Feeënvallei een net zo grote attractie wordt als de Ninglinspo…

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer