Weer Op Weg
België Blog Europa Luik

Rondje meer van Bütgenbach

In het oosten van België, in de Hoge Venen, ligt Bütgenbach. Dit dorpje is vooral bekend omwille van de dam en het bijhorende stuwmeer. We waren er enkele jaren geleden al, maar nu keerden we terug voor een ommetje rond het meer gevolgd door wat afkoelen in het water.

Zoals gezegd waren we enkele jaren geleden al in Bütgenbach geweest, na een stevige wandeling in Ternell. Deze keer keerden we terug om de wandeling rond het meer te doen, goed voor 10 kilometer.

Net voor de middag kwamen we aan in Bütgenbach, na zo’n twee uren (vanuit Antwerpen) gereden te hebben. We parkeerden de auto op de parking aan de Seestrasse, bij het Hôtel du Lac. De parking grenst aan de Vennbahn maar ook aan de rondwandeling en ligt op slechts 400 meter van het VENNtastic Beach. Ideaal dus voor onze plannen.

De weg vinden is niet moeilijk. Rond het hele meer loopt een zanderig wandelpad waarop je overal kan inhaken, ook dus aan de parking. Op bepaalde plaatsen staan wegwijzers, maar die heb je eigenlijk niet nodig. Hoe je de wandeling doet, maakt niet uit. Wij deden hem alvast met de wijzers van de klok mee.

BütgenbachHet eerste deel van de wandeling is niet zo erg boeiend, op de dam na. Je hebt voortdurend zicht op het meer dat hier op zijn breedst is. Wat landschap betreft uiteraard niet mis, maar op den duur nogal eentonig.

BütgenbachDaar komt echter verandering in naarmate je verder oostwaarts gaat. Het meer wordt er smaller en de uitzichten veranderen. De omgeving wordt intiemer en gevarieerder. Het oostelijk deel is een prachtig stukje Hoge Venen: water, heuvels en bloemen die er een kleurrijk geheel van maken.

Na de wandeling keerden we terug naar het VENNtastic Beach waar we enkele jaren geleden ook al gingen afkoelen. Het strand lag er nog even verzorgd bij; dit blijft een zomerse topper!

Onze mening

De rondwandeling rond het meer van Bütgenbach sprak ons in eerste instantie niet zo erg aan omdat we de indruk hadden telkens eenzelfde soort uitzicht te hebben. Het westelijke deel bevestigde dat maar het oostelijke deel zorgde voor een verrassing. We vinden dit een prima wandeling: totaal niet zwaar én doenbaar met een kinderwagen, iets wat voor ons nu ook van toepassing moet zijn. Voor een hele dag is de wandeling te kort, maar je kan gerust combineren met het VENNtastic Beach als het weer het toelaat of met andere toppers in de buurt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer