Weer Op Weg
Europa Reisgids

Pretparken relatief dichtbij voor wie wat meer wil

Vaak krijgen Sofie en ik van vrienden en collega’s de vraag welke pretparken nu leuk zijn om te bezoeken. Met 51 verschillende pretparken in 10 landen op onze teller hebben we al heel wat ervaringen en indrukken opgedaan en die willen we graag delen. Heb je nog wat ruimte in je agenda deze zomer? Lees dan vooral verder!

Allereerst moeten we beginnen met te zeggen dat het gros van de beste parken helaas niet in Europa te vinden zijn. Dat neemt echter niet weg dat we in ons werelddeel heel wat goede parken hebben die veel kwaliteit bieden voor goedkopere tickets dan de wereldtoppers in de V.S. en Japan bijvoorbeeld. Er zijn echter ook veel parken van gemiddelde kwaliteit en aanbod, zoals grofweg alle Belgische en zo goed als alle Nederlandse parken, en die gaan we deze keer niet belichten.

Criteria

Wanneer is een pretpark een goed pretpark en wanneer springt het boven de andere uit? Mogelijke aspecten die een invloed hebben op de beleving van je dag zouden de volgende kunnen zijn:

  • Prijs/kwaliteitsverhouding. Niemand betaalt graag te veel of krijgt graag het gevoel dat je als bezoeker behandeld wordt als een melkkoe die zo veel mogelijk moet opbrengen.
  • Vriendelijkheid van de medewerkers. Het is altijd leuk om vriendelijk begroet te worden en met respect behandeld te worden.
  • Attractie-aanbod. Een goed park heeft niet noodzakelijk de beste attracties maar heeft wel een degelijk en gevarieerd aanbod.
  • Thematisatie en sfeer. Of een park goed is wordt niet altijd bepaald door thematisatie, maar het draagt er wel in grote mate tot bij.
  • Benutting van de maximale capaciteit. Daarmee bedoelen we dat parken die op hun achtbanen twee treinen laten rijden terwijl het met één ook zou kunnen een streepje voor hebben. Zij doen er immers alles aan om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. We weten natuurlijk ook wel dat dat als bedoeling heeft je zo veel mogelijk te doen uitgeven, maar niemand wacht graag te lang.
  • Netheid. Niets zo teleurstellend als smerige toiletten aan te treffen of eetgelegenheden waar je eerst de tafel en stoelen moet schoonmaken voor je er kan zitten.

Als we rekening houden met die criteria, dan weerhouden we drie pretparken die de moeite waard zijn en waarvoor je Walibi en Bobbejaanland best eens een keertje mag skippen: de Efteling, Europa-Park en Phantasialand. Daarnaast krijgt ook Toverland een eervolle vermelding.

Dichtbij

Laten we beginnen met twee parken die prima te bezoeken zijn in één dag: de Efteling en Phantasialand.

Efteling

Efteling Symbolica attractie achtbaan pretparkDe Efteling is voor velen onder ons intussen al een vaste waarde geworden en het park voorstellen heeft verder weinig zin. Het park uit Kaatsheuvel rekent zich tot de grote Europese spelers, en terecht, maar laat net wat te veel steekjes vallen om tot de wereldtop te behoren. Waarom dat zo is laten we in het midden nu.

De Efteling is tot op heden zeer schappelijk qua toegangsprijs en je krijgt er dan ook vrij veel voor terug. Keerzijde van de medaille is dat het park soms onsubtiel op zoek gaat naar je soms zuur verdiende centjes.  Het personeel is doorgaans vriendelijk, al hebben we de laatste tijd al situaties gezien waar we niet zo blij van worden.

Wat thematisatie betreft scoort de Efteling zeer hoog; weinig parken doen wat ze in Kaatsheuvel doen.

Het attractie-aanbod is gericht op het hele gezin: je vindt er rustige darkrides die het park ook geschikt maken bij nat en koud weer, er is het befaamde Sprookjesbos waarrond zowat het hele park conceptueel is ontwikkeld, er zijn spannende achtbanen en onderhoudende shows waaronder Raveleijn en Aquanura, nog steeds de grootste fonteinshow van Europa. Sinds enkele jaren heeft het park een B&M-achtbaan, nl. Baron 1898 die je bijna loodrecht in een mijnschacht laat vallen. In 2017 opende het park de duurste attractie uit haar geschiedenis: Symbolica. Dit is een darkride waarin je in karretjes doorheen het kasteel van koning Pardulfus rijdt. Tovernar Pardoes vrolijkt de boel wat op.

Efteling attractie achtbaan pretparkWat thematisatie betreft scoort de Efteling zeer hoog; weinig parken doen wat ze in Kaatsheuvel doen en dat draagt zonder twijfel bij tot de unieke sfeer die je enkel in de Efteling vindt. Daarnaast worden we helemaal blij van het feit dat het park vaak op volle capaciteit draait, zelfs wanneer er geen topdrukte is. Tenslotte is het vermeldenswaard dat de wachtrijen voor de attracties openen bij opening van het park en pas sluiten op de sluitingstijd van het park. Als het park om 20u sluit, is dat ook het sluitingsuur van de wachtrijen. Zoiets is enkel weggelegd voor topparken die klantvriendelijkheid hoog in het vaandel dragen.

Alles in overweging genomen zou de Efteling je beste keuze kunnen zijn als je niet te ver wil rijden maar toch kwaliteit voor je geld wil.

Phantasialand

Phantasialand Black Mamba attractie achtbaan pretparkPhantasialand in Brühl bij Keulen doet bij veel mensen wel een belletje rinkelen maar wordt vaak nog over het hoofd gezien voor een bezoek, geheel onterecht. Het Duitse park heeft de laatste jaren investeringen gedaan waarmee het zich steeds meer op de pretparkkaart zet en voluit inzet op kwaliteit en beleving. Het park overslaan zou haast zonde zijn.

Phantasialand is in oppervlakte zeer klein maar in wat het daarmee doet zeer groot. Attracties staan tegen elkaar gebouwd of lopen onder of door elkaar zonder dat je dat als bezoeker echt merkt. Voor de beperkte oppervlakte is het aanbod dan ook bijzonder groot. Als je wat spannendere attracties zoekt, dan is Phantasialand zonder twijfel een betere keuze dan de Efteling. Zo heeft het park heel wat goede achtbanen in huis, zoals Taron, een tweevoudig gelanceerde achtbaan die Sofie en ik in de top tien plaatsen van alle achtbanen die we al gedaan hebben. Als je weet dat onze teller op 262 staat, dan zegt dat al iets. Eigenlijk móet je die achtbaan ooit gedaan hebben als je van thrills houdt. Taron ligt dan ook nog eens in Klugheim, een van de meest indrukwekkende stukjes pretpark die je kan bedenken en dat maakt het plaatje compleet.

Ook aan waterattracties geen gebrek. Chiapas is een bijzonder amusante logflume die de steilste drop in een boomstamattractie ter wereld in huis heeft. Talocan is dan weer een topspin die nergens anders zo gethematiseerd is als hier waardoor het een attractie wordt die je aandacht trekt, ook al durf je er eigenlijk niet in. Voor kleine kinderen zien we dan weer minder mogelijkheden dan in de Efteling.

Phantasialand Taron attractie achtbaan pretpark

Zeker zijn we nooit, maar wedden dat je niet teleurgesteld zal zijn?

Prijs/kwaliteit is een van onze criteria en we moeten durven toegeven dat Phantasialand aan de prijzige kant is. Het is zelfs het duurste park dat we hier bespreken. Daar tegenover staat een prachtig attractie-aanbod in een behoorlijk goed tot spectaculair gethematiseerd park. Het personeel is helaas niet van het vriendelijkste dat we al tegengekomen zijn. Twee criteria dus waarvoor Phantasialand niet zo goed scoort, maar waarvoor we een oogje willen dichtknijpen omwille van het totaalplaatje.

Eén dag is in principe voldoende, maar als je wil kan je ook nog logeren in een van de twee themahotels Matamba of Ling-Bao. Wij probeerden Matamba al een keertje uit en dat is ons prima bevallen.

Ken je de Efteling al op je duimpje en heb je geen zin in Bobbejaanland, Walibi of Slagharen, rijd dan eens naar Brühl. Zeker zijn we nooit, maar wedden dat je niet teleurgesteld zal zijn?

Toverland

ToverlandToverland is een buitenbeentje in de lijst. Het Nederlandse park is voorlopig nog niet dagvullend en dat is misschien op dit moment het grootste minpunt. Het timmert grondig aan de weg en legt de lat erg hoog. Het park is begonnen met één indoor hal met attracties, dan volgde een twee hal en nu is de oppervlakte al verdubbeld met buitenattracties die stuk voor stuk in een gethematiseerd jasje worden gestoken. De laatste jaren is dan ook vooral geïnvesteerd in het buitengebied met dit jaar de opening van een nieuwe inkom- én themazone inclusief een wing coaster van B&M, niet de minste, en bootrondvaart met darkridegedeelte. Daarnaast vind je er ook de grootste en langste houten achtbaan van de Benelux, Troy, die een bezoek aan het park al meteen de moeite waard maakt.

Toverland AvalonToverland is bij uitstek een park voor kinderen, maar transformeert zich stilaan in een park voor alle leeftijden. Het attractie-aanbod is uitgebreid maar is net nog te weinig om te spreken van een volwaardig park voor tieners en volwassenen. Met de opening van het nieuwe themagebied is de prijs omhoog gegaan en dat stoort ons wel een beetje. Stilaan komt de dagprijs in de buurt van wat de veel grotere parken vragen maar het aanbod is niet op hetzelfde niveau. Nog wat wachten of toch al doen? Doe wat ons betreft dat tweede maar, maar houd dus in het achterhoofd dat het aanbod aanzienlijk kleiner is dan bij de grote broers in dit artikel.

Lees ook: Toverland op zoek naar een eigen identiteit

Wat verder

Disneyland Paris is een bekende naam en beide Amerikaanse parken hoeven we dan ook niet meer voor te stellen. Bovendien denken we dat er qua prijs/kwaliteitsverhouding betere parken te vinden zijn. PortAventura in Tarragona, Spanje, laten we ook buiten beschouwing wegens te ver. Onvermijdelijk komen we dan uit bij Europa-Park in Duitsland, netjes tussen het Zwarte Woud en de Elzas en op een uurtje van Zwitserland waardoor het een aantrekkelijke ligging heeft.

Europa-Park

Europa-Park Silver Star Poseidon attractie achtbaan pretparkEuropa-Park ligt in het Duitse Rust, niet zo ver van Straatsburg, en dat maakt dat het te ver is voor een daguitstap. Je hebt misschien al wel van dit park gehoord maar je hebt het misschien nog nooit bezocht. Jammer, want dit is zonder twijfel Europese top. Het is na Disneyland Paris het meest bezochte pretpark van Europa, alleen is het in onze streken nog niet zo bekend, en dat mag wat ons betreft snel veranderen.

Europa-park is, zoals de naam doet vermoeden, volledig gethematiseerd volgens een aantal Europese landen, zoals Spanje, Griekenland, Zwitserland en Portugal. Alle attracties passen ook in die thema’s en dat alleen al maakt het bijzonder. Niet alles is even goed gelukt en zit op een even hoog niveau, maar globaal gezien is de thematisatie van hoge kwaliteit. Ook de restaurants en andere eetvoorzieningen zijn aangepast aan het land waarin ze liggen en dat zorg meteen voor een enorme diversiteit.

Europa-Park Wodan Ijsland attractie achtbaan pretparkHet attractie-aanbod is zeer uitgebreid en afwisselend voor alle leeftijden. Je vindt er snelle en hoge achtbanen, shows, darkrides en waterattracties. Van de parken in dit artikel is dit het enige waar je op een zomerdag niet in één dag rond geraakt en een overnachting dus sowieso aangewezen is. Dat kan dan ook in één van de zes gethematiseerde parkhotels, al zijn ze niet goedkoop. Overnachten kan ook in het dorpje Rust waar talloze hotelletjes en B&B’s te vinden zijn. Zo verbleven wij al in hotel Löwen, op wandelafstand van de ingang van het park. Ook in de parkhotels Colosseo en Castillo Alcazar hebben we al verbleven. Colosseo is ons telkens prima bevallen, Castillo Alcazar scoorde wat minder.

Het park heeft sinds kort ook een volledig gethematiseerd indoor waterpark wat het aanbod nog aantrekkelijker en interessanter maakt.

Hoewel de Disneyfiguren en -sfeer nog steeds tot de verbeelding spreken, krijg je in Europa-Park toch net wat meer waar voor je geld.

Het personeel in Europa-Park is doorgaans vriendelijk. Het park draait zeer vaak op volle capaciteit, en hoewel het enorm druk kan zijn gaan de wachtrijen goed vooruit dankzij een zeer efficiënte aanpak bij het beheren van de attracties. Laat drukte je dus zeker niet tegenhouden.

De prijs/kwaliteitsverhouding ligt van de besproken parken wat ons betreft het hoogst in Europa-Park. Beter kan je haast niet zitten en daarom alleen al is een tripje richting Rust te overwegen. Het zou zelfs interessant kunnen zijn Disneyland Paris ervoor links te laten liggen. Want hoewel de Disneyfiguren en -sfeer nog steeds tot de verbeelding spreken, krijg je in Europa-Park toch net wat meer waar voor je geld, althans voorlopig nog.

En wat met Corona?

Het zijn bijzondere tijden sinds een nieuw virus ons dagelijkse leven is gaan bepalen. Intussen zijn alle parken in dit artikel weer open, mits aanpassingen. Je doet er goed aan de website van het park dat je gaat bezoeken even op voorhand te raadplegen. Er zijn immers heel wat aanpassingen in onder andere openingstijden en veiligheidsvoorschriften. Laat dat je echter niet tegenhouden voor wie weet wel nieuwe ervaringen!

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer