Weer Op Weg
België Blog Europa Luik

Wandelen rond het stuwmeer van Coo

Het dorpje Coo in de Ardennen hoeven we niet meer voor te stellen. De waterval(len) en Plopsa Coo (voorheen Télécoo) zorgen voor voldoende bekendheid. Wij trokken vanuit ons verblijf in Vielsalm naar Coo voor een andere reden: het stuwmeer en meer bepaald een wandeling er rond.

Een beetje geschiedenis. Coo ligt aan de Amblève aan een vroegere meandering van de rivier. In de 17de eeuw werd de meandering geknipt, vermoedelijk omdat het dorpje te vaak overstroomde. Zo ontstond de grootste van beide watervallen in Coo. De oude meandering werd afgedamd en wordt gebruikt als stuwmeer voor de waterkrachtcentrale. Leuk is dat je helemaal rond het halvemaanvormige meer kan wandelen, goed voor zo’n 5 kilometer aan verharde en platte wandelweg. Gemakkelijk dus met de kinderwagen of zelfs rolstoel. Langs de ‘binnenkant’ van het meer kan je ook wandelen, maar dat is op niet-verharde wegen en vraagt wat klimwerk zonder te overdrijven.

Parkeren deden we aan de grote parking in Petit Coo. Die is tegenwoordig betalend om te vermijden dat de bezoekers van Plopsa Coo op zoek zouden gaan naar gratis alternatieven. Op dit moment betaal je 8 euro voor een hele dag, maar je kan per half uur betalen. Het voordeel van deze parking is dat ze pal aan het stuwmeer ligt en je dus meteen kan starten. Zelfs op drukke dagen zou je hier plaats moeten kunnen vinden.

Zoals gezegd: de hele wandelroute langs de buitenzijde is verhard en dus erg gemakkelijk begaanbaar. Er zijn geen wegwijzers aangezien de route voor zich spreekt. De avontuurlijke wandelaar zal hier dan ook niet aan zijn trekken komen. Halfweg kom je aan de waterkrachtcentrale die onder begeleiding te bezoeken is. Wat normaal altijd en vrij kan, is een bezoek aan de turbinezaal die ondergronds werd gebouwd. De tunnel naar de zaal vertrekt aan het meer en loopt recht de heuvel in. Helaas was de tunnel bij ons bezoek gesloten, vermoedelijk omwille van coronamaatregelen.

Na verloop van tijd kwamen we aan het andere uiteinde van het stuwmeer. Hier krijg je een mooi uitzicht op Plopsa Coo en zie je hoe mooi dit parkje eigenlijk gelegen is. Vervolgens moet je via Grand Coo en de bijhorend drukte weer naar Petit Coo, naar de parking.

Plopsa CooOnze mening

Deze wandeling is niet zo bijzonder. Er is weinig spannends aan en kan als eentonig ervaren worden. Toch kan ze zeker de moeite waard zijn voor wie niet zo goed meer te been is, of voor wie op zoek is naar een gemakkelijke wandeling om welke reden dan ook. Rust zal je er zeker vinden, want niet veel mensen doen de hele rondwandeling. Wandelen langs water is ook altijd wel leuk. Voorts is ze perfect combineerbaar met een bezoek aan Plopsa Coo dat geen hele dag hoeft te duren. Ten slotte: Plopsa Coo heeft zich, schandalig genoeg, de watervallen van Coo toegeëigend waardoor je toegang tot het park moet betalen om een mooi zicht te krijgen. Reken daar dus niet meer op.

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer