Weer Op Weg
Portugal Reisgids

Autorijden op Madeira

Madeira wordt niet meteen geassocieerd met een sexy bestemming. Nochtans is het eiland een paradijs voor wandel- en natuurliefhebbers en biedt het watervallen, ruige zee en spectaculaire vergezichten. Of een huurwagen een meerwaarde is om dat alles te ervaren, leggen we uit in dit artikel.

Op Madeira zelf kan je ter plekke bij heel wat reisbureaus excursies boeken naar de belangrijkste bezienswaardigheden en zelfs wandelingen, al dan niet met gids. Loont het dan om een wagen te huren? Wij vinden van wel. Als je met twee bent, is het mogelijk dat het apart boeken van excursies wat voordeliger uitkomt, maar je mist de vrijheid. Bij excursies ben je altijd gebonden aan tijd en kan je niet altijd even lang halt houden om van de omgeving te genieten als je zou willen. Daarnaast heeft Madeira een openbaarvervoernet, maar een aantal startpunten van wandelingen blijven op die manier moeilijk bereikbaar. Een huurwagen dus! Maar opgelet: rijden op Madeira is niet zoals rijden in België of Nederland, en ondanks het bergachtige karakter, ook niet zoals in de Alpenlanden.

Waar huren?

Autoverhuurbedrijven zijn er genoeg op Madeira, zowel de grote bedrijven als Hertz en Avis maar ook plaatselijke verhuurbedrijven zijn er bij de vleet. Een wagen vinden is dus niet zo moeilijk. Wij kozen voor Sunny Cars zodat we volledig verzekerd waren en we ter plekke niet nog extra verzekeringen moesten afsluiten. Daar moet je trouwens voor opletten, want die extra verzekeringen zijn een bron van inkomsten en de baliemedewerker van het verhuurbedrijf wil je maar al te graag oververzekeren. Niet nodig bij Sunny Cars dus. Wij hebben er prima ervaringen mee, maar de keuze is uiteraard aan jou.

Autokeuze

BMWMeer nog dan op andere bestemmingen is de autokeuze op Madeira van belang. Je wil uiteraard graag het nodige comfort, maar op dit eiland moet je vooral praktisch denken. Madeira is erg bergachtig, haast van kust tot kust, dus er is relatief weinig plaats voor menselijke activiteiten. Dat betekent ook dat parkeerplaatsen niet in overvloed aanwezig zijn en dat die plaatsen vaak smaller zijn dan wij gewend zijn. Als je een hotel kiest, kan het handig zijn dat het zelf parkeergelegenheid aanbiedt. Een kleine wagen levert dus al een eerste voordeel. Het kleine formaat van de wagen heeft echter nog een bijkomend voordeel: heel wat bergwegen zijn enorm steil en tegelijk ook smal. Een kleinere wagen zorgt dus voor een betere wendbaarheid.

Over die steile bergwegen gesproken: als we steil zeggen, bedoelen we ook écht steil. Niet zelden hadden we het gevoel dat onze wagen achterover gekieperd zou worden wanneer we weer een van die hellingen op moesten. Het gebeurt regelmatig dat aan het eind van die helling een kruispunt is waar je moet stoppen. Je voelt ons wellicht al komen: zorg dat je goed kan vertrekken op een helling, of beter nog, zorg dat je een automatisch systeem hebt in je wagen. Dat voorkomt heel wat stress, ook in de hoofdstad Funchal, want zelfs daar zal je zelden horizontaal rijden.

Een wagen met voldoende vermogen ten slotte zal je ook wat gemoedsrust geven wanneer je het berglandschap in trekt.

Veilig

Autorijden op Madeira is veilig, al moet je er ook rekening houden met wegpiraten, net zoals op onze wegen. Op Madeira zorgen die voor meer stress dan hier, omdat ze niet zelden aan hoge snelheid een berg afstormen met rechts van je enkel een vangrail die je moet beschermen voor de afgrond. Inwoners zijn overigens niet erg hoffelijk voor andere bestuurders. Ze zullen je niet snel voor laten bijvoorbeeld, dus assertief zijn is soms nodig. Enkel aan zebrapaden stoppen ze zeer consequent. Doe dat dus ook! Rijd in de bergen altijd met je lichten: wolken kunnen snel komen opzetten vergezeld van regenbuien. Probeer goed op je eigen vak te blijven, ook in de haarspeldbochten. Vaak zie je immers niet of er een tegenligger is, en niemand wil de afgrond in rijden.

Wegen en GPS

GPS heb je niet echt nodig op Madeira, tenzij je in Funchal wil rondrijden. Funchal is de enige plaats met een wirwar van straten, mét files. Het is zelfs beter om de GPS in eerste instantie te negeren en enkel te vertrouwen op wegwijzers. Zo vermijd je dat de GPS je via nog moeilijkere wegen leidt. Probeer altijd via VR- VE- of ER-wegen op je bestemming te geraken. Dat zijn de ‘grote’ verbindingswegen en die zijn meestal vrij eenvoudig te berijden. Op de VR-wegen (de Via Rápida, de snelweg) dien je rekening te houden met zeer korte op- en afritten. Wanneer je op het rechtervak rijdt, kan het gebeuren dat je plots in de remmen moet gaan omdat een auto aan zeer lage snelheid oprijdt. Grote delen van de VR- en VE-wegen die het eiland omzomen via de kustlijn lopen door tunnels. Reken er dus niet op veel van de landschappen te zien.

Wij hebben ervaren dat GPS van pas kan komen om te zien hoe haarspeldbochten precies lopen en om de laatste kilometers vanaf een hoofdweg tot aan de eindbestemming te overbruggen. Handig dus om een wegenkaartje bij je te hebben waar die hoofdwegen op staan. Het eiland is behoorlijk klein, dus een kaart zal ook niet onhandig groot uitvallen.

Tol en parkeertarieven

In tegenstelling tot het vasteland van Portugal hoef je nergens op Madeira tol te betalen. Dat is al een handige meevaller dus. Vele parkings zijn gratis maar in de centra zijn ze vaak wel betalend. Positief is dat die tarieven een stuk goedkoper zijn dan bij ons. Zorg dat je voldoende munten op zak hebt, want elektronisch betalen aan parkeerautomaten kan vaak niet.

Mooie routes

Zoals hoger geschreven: veel wegen langs de kust lopen door tunnels. Dat is met name vooral aan de zuidkust het geval tussen Funchal en pakweg Jardim do Mar. We zouden die route dan ook enkel aanraden om op je bestemming te geraken, eerder dan als attractie op zich. Aan de route liggen onder andere de dorpjes Ponta do Sol en Ribeira Brava die wel eens leuk zijn om te stoppen. Vanuit Funchal is het verder eens leuk om richting de luchthaven te rijden. De VR1 rijdt er pal aan het eind van de start- en landingsbaan en met een beetje geluk vliegt er een vliegtuig enkele meters boven je.

Interessanter qua uitzichten is de weg langs de noordkust, en dan vooral tussen Porto Moniz en São Vicente. Daar word je getrakteerd op spectaculaire uitzichten en kan je stoppen aan de Bridalveil-waterval ter hoogte van Seixal. Tussen Porto Moniz en Seixal loopt overigens nog een oude kustweg (de Antigo Traçado da ER101) waar je met de auto dwars door een waterval moet rijden, maar tijdens onze reis was die route steeds afgesloten wegens gevaar voor steenlawines.

waterval Madeira
De Bridalveil-waterval die je kan zien vanaf een miradouro langs de VE2 ter hoogte van Seixal.

Verder zijn de noord-zuidassen altijd wel mooi om te rijden. Je zal versteld staan in welke korte afstand je plots zeer hoog bent. Bereid je dus voor op vele steile wegen en scherpe bochten. Voorzie voldoende brandstof want de meeste benzinestations bevinden zich aan de kust en je auto zal veel verbruiken tijdens de talloze klimmen. De ER103 tussen Ribeiro Frio en Funchal is een ware belevenis, vooral van noord naar zuid. Je krijgt dan weidse uitzichten over de Atlantische Oceaan en naar mate je Funchal nadert, zie je de stad ver beneden je opduiken. Ook de Encumeadapas tussen São Vicente en Ribeira Brava is absoluut de moeite waard. Je kan de afstand ook overbruggen door de tunnel te nemen, maar die is een pak minder interessant, wel sneller uiteraard.

Ten slotte willen we zeker ook de afdaling naar Porto Moniz vermelden. Die is ronduit prachtig door de vele haarspeldbochten en het dorpje met indrukwekkende kustlijn pal onder je. Vergeet er ook niet even te stoppen aan de Miradouro da Santa zodat je even kan genieten van het uitzicht zonder je voortdurend te moeten concentreren op de weg.

Porto Moniz Madeira
Zicht op Porto Moniz vanaf de Miradouro da Santa.

En wat met een brommer of fiets?

Heel kort: dat doe je beter niet. Het eiland is absoluut niet geschikt om grotere afstanden te overbruggen met een brommer, laat staan met een fiets. De reden is vrij eenvoudig: het verkeer en de infrastructuur met smalle bergwegen lijken ons daar niet veilig genoeg voor. We hebben zelf dan ook maar zeer zelden brommers of fietsen gezien.

Conclusie

Autorijden op Madeira is prima te doen, al moet je rekening houden met een aantal aandachtspunten die bij ons minder van toepassing zijn. Met dat in het achterhoofd kom je niet voor verrassingen te staan en kan je ten volle genieten van al het moois dat Madeira te bieden heeft, ook vanuit de wagen.

Wil je meer te weten komen over wat er allemaal te beleven valt op Madeira? We verwijzen graag naar onze ervaringen.

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer