Vakantie nemen op Madeira zonder een bezoekje te brengen aan haar hoofdstad konden we niet maken, en dus gingen we op pad in de grootste stad van het eiland.
Funchal, wat niet meer dan ‘venkel’ betekent in het Nederlands, is gebouwd in een baai aan de zuidkust en telt zo’n 100.000 inwoners. Vergelijk het met Brugge of Leuven bij ons. Een groot verschil is echter de ligging: weinig straten lopen horizontaal doordat een groot deel van de stad tegen de omliggende heuvels gebouwd is. Dat maakt dat een stadswandeling op een vermoeiend feestje kan uitdraaien.
Vanaf ons hotel was het zo’n half uur wandelen tot aan het centrum van Funchal. We gaan in deze blogpost onze route niet uit de doeken doen, maar als je inspiratie zoekt: wij volgden de route in het boekje Wandelgids Madeira (Deltas), maar dan omgekeerd omdat we meteen van de strafste beklimming af wilden zijn. De eerste ‘bezienswaardigheid’ op onze route was het Museo CR7, een museum gewijd aan stervoetballer Ronaldo, die zijn roots heeft in Funchal. Verder bracht de wandeling ons onder andere langs het gezellige minicentrum, het fort, een standbeeld van Hendrik De Zeevaarder, de kathedraal en de overdekte markt. Het eindpunt van de dag was het grondstation van de kabelbaan naar Monte alvorens we te voet terugkeerden naar de hotelzone ten westen van het centrum.
Monte
Enkele dagen later was het grondstation de start van ons bezoek aan Monte, een stadswijk van Funchal die zo’n 500 meter boven zeeniveau ligt. Om de wijk te bereiken maakten we gebruik van de kabelbaan. Voor 16 euro per persoon konden we heen en weer. Op zich is er in Monte niet zoveel te doen als je niet naar de tropische of botanische tuinen gaat. We hadden rond Pasen nog de botanische tuin van Valencia bezocht en geconcludeerd dat die dingen toch niet ons ding zijn, ook al is die van Monte wellicht mooier. Tussen haakjes: als je vanaf Monte naar de botanische tuin wil, kan je een eind wandelen of een tweede kabelbaan nemen.
Wij gingen vooral eens kijken naar de Carreiros do Monte, de typische sleeën waarmee je een ritje naar beneden kan maken. Omdat we een ritje nu niet direct nodig vonden, hielden we het bij het observeren van de sleeën en hun bestuurders. Dat hield ons ook al een tijdje bezig en was best amusant.
Ook het kerkje waar de laatste keizer van Oostenrijk begraven ligt (het verhaal hierrond gaan we niet uit de doeken doen) is best wel schattig en biedt een beperkt panorama over Funchal dat best wel diep onder je ligt.
In totaal spendeerden we een uur of twee in Monte en dan is de ritprijs voor de kabelbaan wel pittig. Anderzijds biedt het weer wat amusement dat je niet overal tegenkomt. We vonden het best wel de moeite waard om eens te gaan kijken naar de Carreiras do Monte en ook het kerkje heeft nog wel iets. Als je van botanische of tropische tuinen houdt, heeft Monte nog wel wat meer te bieden.
Onze mening
Funchal wordt nogal eens omschreven als een slapende stad, weinig interessant dus. Dat slapend is misschien wat kort door de bocht, maar veel heeft de stad effectief niet te bieden, ook al zijn er wel wat musea te vinden, kerken en een groot fort. Daarmee heeft de stad wel wat geschiedenis, mede dankzij de ontdekkingsreizen en de vele veroveringen die Madeira gekend heeft. Het zijn echter zeker geen musts waardoor je aan een halve dag vermoedelijk genoeg hebt. Het pleintje aan het raadhuis is gezellig en ook de wandelpromenade aan zee is best aangenaam, maar dan houdt het ver op als het enkel om het wandelen doorheen de stad gaat. De andere halve dag kan je spenderen in Monte, maar weet dat die uitstap wellicht wat aan je budget gaat vreten als je het niet ingecalculeerd had.