Weer Op Weg
België Blog Europa Luik

Grotten van Remouchamps en Ninglinspo

Remouchamps

Nog één dag te gaan en de zomervakantie van dit jaar zat erop. Het zou mooi weer worden dus besloten we nog eens richting zuiden ‘s lands te rijden om de laatste vakantieuurtjes in stijl af te sluiten.

De combinatie van de grotten van Remouchamps en de wandeling langs de Ninglinspo stond al lang op ons uitstaplijstje. Het is dan ook een ideale combi aangezien beide bezienswaardigheden op slechts tien minuutjes rijden van elkaar liggen.

Grotten van Remouchamps

Op slechts anderhalf uur rijden van Antwerpen arriveerden we in Remouchamps. Het was alweer een tijdje geleden dat ik er was, voor Sofie was het de eerste keer dacht ze. Persoonlijk vind ik de vallei van de Amblève een van de mooiste gebieden van ons land, dus het deed deugd hier nog eens te zijn.

Het was rond elf en er was nog net voldoende parkeerplaats op de parking aan de overkant van de Amblève. We maakten ons klaar voor de wandeling doorheen de grotten. Hoewel het buiten al behoorlijk warm was, moesten we ons voorzien op een temperatuur van slechts tien graden. Ook een regenjas ging mee, want in grotten durft het al eens vochtig te zijn.

RemouchampsMet de Lerarenkaart in de hand stapten we naar de kassa in het dorpje en konden we voor de helft van de normale prijs aansluiten bij de rondleiding van half twaalf, nog eventjes wachten dus. Het viel ons op dat de bezoekers hier vooral Nederlands spraken en gelukkig is men daar hier op voorbereid.

De tocht startte zoals voorzien om half twaalf. Er waren enkele Franstaligen in de groep maar er werd vooral Nederlands gesproken. De gids speelde hier efficiënt op in door de Franstaligen op kop te laten lopen en telkens zijn gidswerk bij hen te beginnen zodat de Nederlandstaligen de tijd hadden om bij te benen en de uitleg geen twee keer hoefden te horen.

De wandeling leidt tot zo’n 800 meter diep in de grotten met als hoogtepunt de veertig meter hoge ‘Kathedraal’, de grootste onderaardse ruimte in dit grottenstelsel. Onderweg liepen we langs enkele bijzondere stalactieten en -mieten, maar echt veel waren het niet.

Op het eindpunt van de wandeling lagen bootjes klaar om ons de gewandelde 800 meter terug te brengen over de Rubicon, de rivier die de grotten gevormd heeft. Onze gids werd bootsman en leidde ons vakkundig over het water door de grotten waarbij we ons soms echt helemaal moesten bukken om niet tegen overhangende rotsen te botsen. Het leverde mooie plaatjes op en het was een heuse belevenis in ons kleine landje.

De tocht duurde in totaal anderhalf uur. Toen we weer buitenkwamen stond de zon hoog en was het aardig warm geworden. De trui en de regenjas verdwenen in de rugzak.

Ninglinspo

Op een dikke tien minuutjes rijden van Remouchamps doorheen de vallei van de Amblève richting Coo ligt een andere Ardense schat: de rivier Ninglinspo, de enige echte bergrivier van ons land. De wandeling is zeer populair omwille van de laagdrempeligheid en het hoge fungehalte, en dat merkten we toen we op de parking kwamen. We konden niet direct parkeren maar moesten enkele minuten geduld hebben tot er mensen wegreden. Het was dan ook een prachtige dag en dan is de Ninglinspo een ware attractie.

Weer met veel zin startten we de wandeling aan de parking en de eerste kennismaking met het bergriviertje was al een voltreffer. In de loop van de rivier passeerden we langs verschillende bassins, kleine poeltjes waar je zelfs gerust even in kan zwemmen, als je tegen het frisse water kan tenminste. Ook enkele watervalletjes ontbreken niet. Onderweg passeerden we regelmatig een gezin met twee kinderen dat de hele Ninglinspo aan het doorwandelen was met waterschoenen, om maar even de mogelijkheden aan te halen.

De wandeling is eigenlijk een stevige klim, maar door de vele stops die je onderweg kan maken is dat geen probleem. Het voelt aan als een geleidelijke klim. De Ninglinspo zorgt voor de nodige afleiding waardoor het een waar plezier wordt. Omdat het weer ideaal was, liepen we er alles behalve alleen. Op sommige plaatsen was het druk en moesten we soms even wachten om andere mensen te laten passeren.

Op het officieuze eindpunt van de wandeling kan je kiezen om verder omhoog te wandelen of terug te keren via een andere of dezelfde weg. Wij besloten de officiële wandeling te volgen en weken af van de vallei van de Ninglinspo. Op zo’n drie kwartier stonden we weer aan de auto.

Coo

Omdat Coo niet zo ver was besloten we onze dag, en de zomervakantie, af te sluiten aan de bekendste watervallen van België. We zagen het helemaal voor ons: nog even genieten aan het water op de oever van de Amblève aan de voet van de watervallen. Aangekomen in Coo parkeerden we de auto en wandelden via de watervallen en het kleine kerkje naar beneden. Tot onze ontsteltenis moesten we echter vaststellen dat de toegang naar het bekende steenstrandje werd versperd door nieuw geplaatste kassa’s. Concreet betekent dit dat Plopsa Coo dus eigenlijk het hele gebied om de watervallen goed te zien heeft afgesloten voor wie geen dag- of avondticket voor het pretpark wil kopen. De enige manier om de watervallen nog te zien is er ofwel tussen gaan staan ofwel lateraal. Een ware schande, maar er is wellicht niet veel te doen tegen de geldmachine van Hansje en Gertje. Het was een domper op de feestvreugde, maar we hebben de vakantie toch op een mooie manier kunnen afsluiten met een etentje op een gezellig terrasje in Coo.

Onze mening

Zowel de Grotten van Remouchamps als de Ninglinspo verdienen een daguitstap. Omwille van hun nabijheid kan je ze perfect in één dag combineren. Een uitstap naar de watervallen van Coo heeft weinig zin tenzij je bereid bent een toegangsticket te kopen voor Plopsa Coo.

1 reactie

Bart 21 januari 2020 at 10:26

De twee combineren, en nog andere bezienswaardigheden zoals o.a de watervallen van Coo kan op een tweedaagse op de GR 571.

Geen reacties mogelijk.

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer