Weer Op Weg
Azië Blog Japan Osaka-Tokio Tokio

Toren, brug, zon, zee en strand: ook dit is Tokio!

Door de twee dagen Tokyo DisneySea en Tokyo Disneyland hadden we nog niet veel gezien van Tokio zelf, dus het werd tijd om daar verandering in te brengen. Vandaag stonden twee bezienswaardigheden op het programma: de Tokyo Tower en de stadswijk Odaiba.

Het was weer goed heet toen we vanmorgen op pad gingen, klaar voor een nieuwe dag Japan, vol nieuwe ontdekkingen. We namen de metro op vijfhonderd meter van het hotel zuidwaarts. De verplaatsing maakte ons nogmaals duidelijk hoe soepel het openbaar vervoer hier loopt, maar ook hoe vreemd het kan zijn. Als je overstapt op een andere lijn kan het zijn dat die lijn van een andere maatschappij is en dus moet je weer uit- en inchecken. Op zich is dat geen probleem, maar dat maakt dat je soms door een andere route te nemen je goedkoper of net duurder op je bestemming geraakt. Als je een IC-Card hebt maakt dat in principe niet zoveel uit, maar als je reist met een JR-railpass moet je wel opletten aangezien die pass niet op alle lijnen geldig is en je dus riskeert te moeten bij betalen.

Tokyo Tower

Vanaf het metrostation wandelden we nog zo’n kilometer tot aan de Zojoji-tempel die we eerst nog kort bezochten. Honderden stenen beeldjes van kinderen met gebreide kleurrijke mutsjes trokken de aandacht. Het zijn een soort van beschermgodjes die ervoor moeten zorgen dat kinderen goed kunnen opgroeien. Ook herdenken ze miskramen en schenken ze aandacht aan kinderen met beperkingen.

Van aan de tempel heb je een mooi zicht op de Tokyo Tower. Hij doet je uiteraard meteen aan de Eiffeltoren denken en het is daarmee effectief de zoveelste toren die de inspiratie in Parijs heeft gehaald. Hoewel hij lager lijkt, is hij wel degelijk dertien meter hoger dan het Parijse origineel. De Tokyo Tower werd gebouwd als zendmast maar voldeed niet meer door de hoogbouw in de omgeving en dus werd elders in Tokio de Tokyo Skytree gebouwd die de meeste functies van de Tokyo Tower overnam.

Het mag dan al een Eiffeltoren-rip-off zijn, de Tokyo Tower is wel uitgegroeid tot hét symbool van de stad. Hij is op erg veel foto’s te zien als je ‘Tokyo’ als zoekterm ingeeft in Google en vanaf de Rainbow Bridge is hij de blikvanger. Echt op de toren zijn we niet geweest omdat Tokio nog meer mogelijkheden heeft om de stad van bovenaf te zien met een beter zicht en goedkoper of zelfs gratis; daarover in een latere blogpost meer.

Rainbow Bridge

Na de Tokyo Tower namen we weer het openbaar vervoer verder zuidwaarts tot net voor de Rainbow Bridge, een van de kenmerkende gezichten van Tokio. Het is een hangbrug van zo’n 570 meter lang en heeft twee verdiepingen. De bovenste verdieping is uitsluitend voor autoverkeer, de onderste wordt gedeeld door auto’s en treinen. De brug verbindt de wijken Minato en Odaiba, een door de mens gemaakt eiland in de baai van Tokio dat de basis vormt voor moderne stadsontwikkeling. Je kan met de people mover over de brug, maar wij kozen ervoor om ze te voet te doen omdat ze prachtige uitzichten biedt over een indrukwekkend stukje Tokio.

Vanaf station Hinode is het een tiental minuutjes wandelen tot aan de brug. We merkten meteen dat dit geen toeristische hotspot is want zowel op de weg erheen als op de brug zelf liepen we zo goed als alleen. We hebben enkel een verloren jogger gezien die van de andere kant kwam afgelopen en die dacht dat hij gezond bezig was in de hitte en de ‘gezonde’ lucht…

Rainbow Bridge Tokyo Tokio
Het verkeer raast pal naast je door maar het uitzicht maakt dat helemaal goed.

Je kan de brug over via de zuidzijde met zicht op Odaiba of via de noordzijde met zicht op o.a. de Tokyo Tower. Wij kozen voor die laatste route. Het is een behoorlijke afstand die je aflegt en de wandeling zelf is niet zo aangenaam omwille van het verkeer dat pal naast je voorbij raast, maar in ruil krijg je wel indrukwekkende uitzichten over de baai en de grootste stad ter wereld. Uiteindelijk deden we er een half uurtje over om de overkant te bereiken.

Odaiba

Aangekomen in Odaiba wandelden we even langs het strand, want ook dat heeft Tokio. Om wat af te koelen wandelden we een van de shopping centers in Odaiba in om een uurtje later naar het gebouw van Fuji Television, het hoofdkwartier van de betreffende commerciële tv-zender, te wandelen. De zender biedt een observatieplatform op zo’n vijfenzestig meter hoog voor slechts 550 yen dus dat konden we niet laten liggen. Het uitzicht over de baai van Tokio, de Rainbow Bridge en de skyline van Tokio is indrukwekkend. De zon was net stevig aan het zakken dus dat leverde ook nog eens mooie beelden op.

Odaiba
Het kunstmatige eiland Odaiba vanaf de zuidzijde van de Rainbow Bridge. In het midden het gebouw van Fuji Television met het bolvormige uitkijkpunt.

Na een hapje gegeten te hebben wandelden we nog door het Metropolitan Shiokaze Park aan de baai voor hetzelfde uitzicht maar dan met duizenden lichtjes. Vanaf hier krijg je een goed beeld van de grootte van deze stad. Het moet gezegd: dit is een prachtig stukje Tokio en moet zeker op je lijstje staan als je naar hier komt.

Onze mening

De Tokyo Tower is leuk om te zien, maar een absolute must lijkt het ons niet te zijn. Aangezien we later nog twee uitzichtspunten zouden beklimmen, lieten we deze voor wat het was, dus daar kunnen we niet over oordelen.

De wandeling over de Rainbow Bridge was absoluut de moeite en biedt je fantastische uitzichten over de baai van Tokio. Houd wel rekening met een verstikkend gevoel door de uitlaatgassen en het lawaai van het voorbijrazend verkeer. Toegang is gratis maar de openingsuren zijn beperkt en wanneer er te veel wind is, kan de brug gesloten zijn voor voetgangers. Opletten dus!

Odaiba kunnen we ook absoluut aanraden omdat je er helemaal tot rust kan komen. Het is het zoveelste bewijs dat, ondanks de grootte van de stad, Tokio best menselijk is en vooral verrassend veel ademruimte biedt. Trek voldoende tijd uit voor Odaiba als je alles wil zien. De shoppingcentra lieten wij links liggen maar als je graag shopt, ben je wel een paar uurtjes zoet. Als je het observatieplatform van Fuji Television wil bezoeken, wat we aanraden, check dan op voorhand de openingsuren. Het platform sluit in de zomer al voor zonsondergang, dus wees op tijd! Voor het beste zicht kan je beter in de voormiddag of net tegen sluitingstijd gaan. Daartussen staat de zon op een vervelende plaats en is foto’s nemen lastig.

Heb je vragen of eigen ervaringen die je wil delen? Plaats ze bij de reacties onderaan deze pagina.
Hotel
Links
Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer