Weer Op Weg
België Blog Europa Luik

Wandelen in Ternell en uitblazen in Bütgenbach

De zomer van 2018 zal ongetwijfeld de geschiedenisboeken ingaan als een bijzonder lange en warme zomer. Na onze drukke reis naar Japan was wat rust welgekomen en het aanhoudende weer maakte dat mogelijk, dus wij weer op weg richting zuiden ‘s lands.

Volledig tot rust komen we altijd weer opnieuw in de Ardennen of Hoge Venen. Dus andermaal lieten we ons inspireren door de toeristische website van de Oostkantons, kozen een wandeling uit en spendeerden de andere helft van de dag op een voor ons atypische manier.

Haus Ternell

We wilden geen al te lange wandeling voor deze dag dus viel ons oog op een wandeling van zo’n acht kilometer in het natuurgebied Ternell, even voorbij Eupen. De wandeling start aan het natuurcentrum ‘Haus’ Ternell en leidt je langs twee beken, wat we altijd wel prettig vinden. De wegwijzers waren een groen kruis op een witte achtergrond. Het eerste deel van de wandeling is dalend, de loop van de Helle volgend. Het pad is minder goed begaanbaar dan op andere wandelingen die we al in de streek deden, maar het is nog steeds prima te doen. Er was trouwens niet bijzonder veel water te bespeuren, maar dat is uiteraard gemakkelijk te verklaren.

Ternell Hoge Venen BelgiëBeneden in de vallei wijk je af van de de Helle en dan komt een eerste verrassing: een verbazingwekkend steile en behoorlijk lange klim terug naar boven. In de hitte van de afgelopen dagen was dit niet evident. Op een zeer gezapig tempo kwamen we boven en konden we even uitblazen.

Dan leidt de wandeling je naar de tweede beek: de Getzbach. Langs een klein stuwmeertje dat nu ook behoorlijk droog stond begon de klim stroomopwaarts. De stijging verliep geleidelijk en was goed te doen. Net toen we dachten dat we het hoogste punt bereikt hadden, werd de finale gepresenteerd: de klim van aan de Getzbach terug naar Ternell. Die verliep via een erg smal padje dat zich kronkelend over rotsen een weg baande naar boven, tussen de dichte bossen door. Niet evident en een van de lastigste stukken die we in de Hoge Venen al gedaan hadden.

Uiteindelijk deden we er exact 2u40 over, zoals aangegeven stond in de brochure. We hebben wel een lunchpauze ingelast.

Bütgenbach

Een inspanning als deze in dergelijke temperaturen (we lazen 34°) verdiende wel afkoeling en dus reden we verder de Hoge Venen in, richting stuwmeer van Bütgenbach. Aan het meer is een klein strand gemaakt en een bepaalde zone is bewaakt zodat je er naar hartenlust kan zwemmen. We betaalden 3,50 euro toegang per persoon en zochten een plekje uit op de ligweide, dicht bij het water zodat we af en toe konden afkoelen.

Bütgenbach België‘s Avonds aten we een pasta bij de plaatselijke Italiaan en reden nog even naar de stuwdam waar we nog wat rondkeken en genoten van de ondergaande zon.

Bütgenbach damOnze mening

De wandeling aan Haus Ternell is zeker niet de leukste die we al gedaan hebben, maar ze is sowieso weer leuker dan de gemiddelde wandeling die je in Vlaanderen kan doen. De heuvels van de Ardennen en Hoge Venen zorgen telkens voor de nodige afwisseling.

Wie graag verkoeling opzoekt is in Bütgenbach aan het juiste adres. Het Venntastic Beach biedt de nodige faciliteiten om er een leuke namiddag van te maken. De onvriendelijkheid van het personeel moet je er wel bij nemen.

1 reactie

Rondje meer van Bütgenbach - Weer Op Weg 15 augustus 2022 at 21:37

[…] de wandeling keerden we terug naar het VENNtastic Beach waar we enkele jaren geleden ook al gingen afkoelen. Het strand lag er nog even verzorgd bij; dit blijft een zomerse […]

Geen reacties mogelijk.

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer