Weer Op Weg
Europa Griekenland

Kreta en Santorini

In 2007 spendeerden we onze zomervakantie op twee Griekse eilanden: Kreta en Santorini. Het is ook de eerste keer dat we voorzichting proefden van het concept ‘roadtrip’, al hadden we slechts één uitvalsbasis, Chersonissos, met één escapade naar Santorini.

Helemaal terug in 2007 bestond Weer Op Weg nog niet, dus ga ik me ook niet wagen aan een gedetailleerde reconstructie van die reis. Toch vonden we dat ze zeker een plaatsje op onze website verdient. Niet alleen waren we verkocht door de Griekse vriendelijkheid en de pracht van beide eilanden, het is ook de reis die voor ons een opstapje was naar de roadtrip een jaar later doorheen Florida en de jaren daarna doorheen andere delen van de V.S.

Geen uitgebreide omschrijvingen in deze blogpost, wel een overzichtje in beelden van wat we gedaan hebben.

De Lassithi-hoogvlakte en Agios Nikolaos

We hadden een huurwagen voor drie opeenvolgende dagen en dus zaten al onze auto-uitstapjes geconcentreerd. De eerste dag spendeerden we aan de Lassithi-hoogvlakte en het charmante stadje Agios Nikolaos, beide in de nabije omgeving van Chersonissos.

Balos

Chersonissos ligt aan de oostzijde van Kreta, Balos aan de westzijde, verder kan je niet meer. De lagune had een enorme aantrekkingskracht, ook al wisten we dat het een eindje rijden was om er te geraken. Het laatste deel was dan ook nog eens over een steile, onverharde weg met de afgrond pal naast ons. Uiteindelijk zouden we, mede door de moeilijke bereikbaarheid, langer in de auto gezeten hebben dan in Balos maar het was de moeite meer dan waard. Destijds was het gebied nog vrij onbekend, maar berichten op internet verraden dat de drukte er tegenwoordig alle charmes en pracht heeft bezoedeld. Zeer jammer. Als je Balos wil bezoeken, zorg dan dat je ergens dicht in de buurt overnacht.

Preveli

Ook dit was een gebied dat in 2007 nog niet erg bekend was. Het was zeker geen hoogtepunt, maar de ligging en de groene oase in een verdorde omgeving was wel een bijzonder mooi zicht.

Knossos

Het paleis, of tenminste de ruïnes, van Knossos is een must als je Kreta bezoekt. De site is gigantisch en maakt de rijke Griekse mythologie plots heel tastbaar.

Santorini

Santorini maakt deel uit van de Cycladen en is geheel vulkanisch van oorsprong. Je kan het eiland opnemen wanneer je gaat eilandhoppen, maar het is dus ook perfect te combineren vanuit Kreta. Wij namen de catamaran in Heraklion en verbleven één nacht op Santorini. De wandeling van Fira naar Oia is de moeite waard. In Oia wordt je getrakteerd op een indrukwekkende zonsondergang. Dit moet een van de mooiste plekjes van Europa zijn.

Samariakloof

De huurwagen was ingeleverd en alweer hadden we een activiteit aan de westzijde van het Eiland voorzien: de obligate wandeling doorheen de Samariakloof. We namen de bus tot aan de startplaats en moesten daarom ongelooflijk vroeg uit de veren. De wandeling was alvast de moeite waard. Bijzonder was dat je aan het eind van de wandeling niet anders kan dan de boot nemen om weer aan een weg te geraken. Aangezien de afvaarten geroosterd staan, moet je ervoor zorgen dat je op tijd aan de kade bent.

Onze mening

Dit was zonder enige twijfel een prachtreis, alleen hebben we ze compleet verkeerd aangepakt, wellicht bij gebrek aan ervaring. Een aantal toppers van Kreta bevinden zich in het westelijk deel en met Chersonissos als uitvalsbasis is dat niet praktisch. We waren telkens zeer lang onderweg waardoor de vermoeidheid genadeloos toesloeg. Logischer zou geweest zijn om ofwel de reis in tweeën te splitsen ofwel om echt te gaan roadtrippen van hotel naar hotel. De ervaringen van deze reis hebben ons alleszins geholpen om in de V.S. niet dezelfde fout te maken.

Hotel
Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer