Weer Op Weg
Blog Europa Verenigd Koninkrijk

Londen in de voetsporen van Harry Potter

Londen

De nieuwjaarsperiode is voor ons hét moment bij uitstek om de feestdissen van nieuwjaar te ontvluchten en ons terug te trekken in de eindejaarsdrukte en -sfeer van een of andere stad. In het verleden bezochten we zo al Berlijn, Parijs, Wenen en tweemaal Londen. Ook dit jaar was de bestemming de Britse hoofdstad, voor de laatste keer binnen de EU.

Intussen werd het al de vierde keer Londen, dus we beginnen de stad stilaan te kennen. Ons plan was dan ook om het rustigaan te gaan doen en te selecteren, maar in de praktijk is dat andermaal anders uitgedraaid. We hebben weer alle highlights bezocht en wandelden of fietsten weer heel wat kilometers. Om het toch net wat anders aan te pakken, besloten we ons bezoek aan de stad te combineren met locaties die gelinkt kunnen worden aan de boeken en films van Harry Potter. Zo ontdekten we erg leuke en verrassend mooie plekjes. In dit relaas focussen we dan ook eerder op die locaties en niet op wat je absoluut gezien moet hebben in Londen. Wel vermelden we er telkens bij welke highlights in de buurt liggen of goed bereikbaar zijn zodat je zelf een route kan samenstellen.

Als je zelf op pad wil en de plekjes wil bezoeken die wij bezocht hebben, weet dan dat je over een voldoende portie inbeeldingsvermogen moet bezitten en dat je misschien best enkele filmscènes op voorhand nog eens bekijkt.

Millennium Bridge

Het hotel dat we deze keer gekozen hadden, Holiday Inn Express Southwark, had een uitstekende ligging. Metrostation Southwark lag op slechts enkele minuten wandelen en de Tate Modern en de Theems waren zelfs nog dichterbij. Eigenlijk een toplocatie dus. Over die Tate Modern gesproken trouwens, dat museum hebben we in het verleden altijd gelaten voor wat het was, maar deze keer zijn we toch eens binnengewandeld. Niet voor de moderne kunst, wel voor het gratis panorama op de bovenste verdieping. Londen is een stad die enorm beweegt. In de voorbije vier jaren is de skyline dan ook drastisch veranderd, met The City die er nog indrukwekkender uitziet en in de verte Canary Wharf waar de wolkenkrabbers als paddenstoelen uit de grond schieten. Die skyline is bij uitstek te bewonderen vanop de Tate Modern. Het panorama is schitterend en meteen zie je hoe indrukwekkend Londen is geworden. Omdat het tijdens ons eerste bezoek erg mistig was, zijn we nog een tweede keer gegaan. Het leverde een heel ander beeld op.

Vanop de Tate krijg je ook een goed zicht op de Millennium Bridge, de voetgangersbrug die de Tate verbindt met St. Paul’s Cathedral. Omdat je de brug sowieso wel ziet, ook al ben je niet expliciet op zoek naar Harry Potter, is ze nu ook weer niet zo speciaal binnen die context. In Harry Potter en de Halfbloed Prins vliegen enkele Dooddoeners langs de brug waardoor die begint te wankelen en ten slotte instort.

Londen Millennium BridgeBorough Market

Vanaf de Tate Modern kan je de Theems verder afwandelen richting Tower Bridge. Onderweg kom je langs de historische en enorm populaire Borough Market, aan de voet van The Shard, tot op heden de hoogste wolkenkrabber van Europa. In Borough Market, onder een treinbrug, vind je een bar waarvan de ingang dienst deed als ingang tot de Lekke Ketel in de Gevangene van Azkaban. De Collectebus houdt er halt na een dolle rit door Londen. Harry Potter stapt uit en gaat vervolgens de Lekke Ketel binnen.

Londen Borough Market
Niet meteen een toonbeeld van Londense schoonheid

Het heeft ons enige moeite gekost om de locatie te vinden omdat de bar op dat moment niet open was. Er was bovendien een gigantisch rolluik voor de ingang. Ook waren er wegenwerken bezig pal voor de ingang en dus twijfelden we wel of het dit was. Enkele dagen later passeerden we er nog eens toen de zaak wel open was en toen was er geen twijfel meer mogelijk. Met enig inbeeldingsvermogen konden we ons de scène voor de ogen halen.

Tower Bridge

Vanaf Borough Market is het niet ver meer tot aan The Tower en Tower Bridge. Iedere keer we in Londen zijn, wandelen we eens tot aan de wereldberoemde brug. Door het mistige weer oogde alles nog indrukwekkender dan anders. Deze kant van Londen is aan een felle vernieuwingsoperatie bezig met The City die hoger en dichter wordt maar ook de wolkenkrabbers van Canary Wharf zijn goed zichtbaar. Helaas doet dat de Tower Bridge en de Tower wat verdrinken. De geschiedenis wordt hier letterlijk verdrongen door de moderne tijden. Het oogt allemaal zeer indrukwekkend, maar mooi kan je het bezwaarlijk noemen.

Doorheen Butler’s Wharf wandelen we ook altijd graag een keertje. De straatjes langs de oude pakhuizen en de Theems zijn zeer rustig en stralen een bepaalde sfeer uit. De Tower Bridge vormt letterlijk de grens van toeristisch Londen, want net voorbij de brug heb je de straten praktisch voor jezelf. Nochtans krijg je van hieruit een mooi zicht op de brug en de torens van The City. Een aanrader!

Leadenhall Market

Verscholen tussen de moderne wolkenkrabbers van The City of London, of kortweg The City, ligt Leadenhall Market, een overdekte galerij die grotendeels dateert van de achttiende eeuw. Het contrast met de wijk waarin de galerij ligt kan haast niet groter zijn. Het is ook een van de resterende historische plekken van The City. We waren erg aangenaam verrast door de plek, ook al waren er op dat moment renovatiewerken bezig. Het was er bijzonder rustig maar ook erg mooi. De massa’s toeristen die als mieren doorheen de stad krioelen hebben Leadenhall Market duidelijk nog niet gevonden.

Terug naar de Wizarding World. In de eerste film, de Steen der Wijzen, is Leadenhall Market de locatie die dienst deed als Wegisweg. Ook werd de ingang van een specifieke handelszaak op 42 Bull’s Head Passage gebruikt als ingang tot de Lekke Ketel. De façade van de winkel had volgens verschillende aanwijzingen blauw moeten zijn, maar net toen wij er waren was een schilder het houtwerk wit aan het verven. Opletten dus wanneer je zelf een kijkje gaat nemen!

Londen Leadenhall Market
Hier wandelden Harry en Hagrid de Lekke Ketel binnen.

Ook als je niet op zoek bent naar Potter is Leadenhall Market best een leuke en mooie bezienswaardigheid. Je wandelt er gemakkelijk heen vanaf St. Paul’s of je neemt de metro naar Bank of Monument. Van hieruit kan je ook gemakkelijk met de DLR naar Canary Wharf en Greenwich.

Greenwich en Canary Wharf

Het was alweer heel wat jaren geleden dat we in Greenwich waren en deze keer besloten we toch nog eens een kijkje te gaan nemen. Vanaf metrostation Bank is het een klein half uurtje voor je er bent, zonder overstappen, dus da’s handig. We stapten af aan Cutty Sark en wandelden verder tot op de top van de heuvel, waar ook het Royal Observatory ligt. Daar kan je de bekende nulmeridiaan zien die onze aardbol in een oostelijk en westelijk halfrond verdeelt. Het observatorium is gratis te bezoeken, maar omdat we dat enkele jaren geleden al gedaan hadden, besloten we de drukte deze keer te mijden. Het uitzicht over Canary Wharf aan de overkant van de Theems en The City wat verder weg was al meer dan de moeite waard.

Op onze terugweg stapten we af in Canary Wharf om dit moderne stadsdeel wat van naderbij te bekijken. Het is een wolkenkrabberwijk zoals La Défense in Parijs. Veel meer is er voor de rest niet te zien.

Old Scotland Yard

In de Orde van de Feniks en de Relieken van de Dood komt het exterieur van het Ministerie van Toverkunst duidelijk in beeld. Het gebouw van Old Scotland Yard in de Dreuzelwereld fungeerde als gebouw van het Ministerie. Je vindt het gebouw aan Scotland Place, ergens halverwege tussen de Houses of Parliament (met de fameuze Big Ben) en Trafalgar Square. Het is een van de zijstraten van de grote laan die beide bezienswaardigheden verbindt.

In de Orde van de Feniks gebruiken Harry en Arthur Wemel een telefooncel als ingang voor het Ministerie. Door het nummer 62442 te draaien werd een lift in werking gesteld en verdwenen ze onder de grond. De telefooncel werd echter speciaal voor de scène geplaatst. Je zal hem op deze plek dus enkel zien mits de nodige dosis fantasie.

Londen Scotland YardOok in de Relieken van de Dood is de locatie belangrijk, meerbepaald voor de wisseldrankscène. In de film is een grote houten poort te zien die in de realiteit een behoorlijk ordinair rolluik is. Opnieuw goed opletten dus.

Cecil Court en Goodwin’s Court

De ene is een straat, de andere eerder een steeg. Wat ze gemeen hebben is dat het geen filmlocaties waren, maar plekken die als inspiratie gediend hebben voor J.K. Rowling en de filmmakers. Beide locaties liggen in de schaduw van Trafalgar Square en Leicester Square, in het hypercentrum van Londen dus. De drukte is er immens, maar niet in Cecil Ct en Goodwin’s Ct.

Cecil Ct kenmerkt zich door Victoriaanse gevels waarachter nogal wat boekenwinkels te vinden zijn die specifiek focussen op occulte en mystieke thema’s. Die zouden J.K. Rowling mee geïnspireerd hebben bij de creatie van haar Wizarding World. Ook is de straat mogelijk een inspiratie geweest bij het visualiseren van de Wegisweg in de films.

Goodwin’s Ct ziet er helemaal anders uit. Deze steeg fungeert niet als doorsteek zoals Cecil Ct. Het is er dan ook een pak rustiger. Van zodra je de steeg in wandelt, overvalt je een bijzonder vreemde sfeer. De link met Harry Potter is erg goed voelbaar hier, mede dankzij de typische lantaarns en de uitpuilende ramen. Ook deze locatie zou bijgedragen hebben aan hoe we de Wegisweg uiteindelijk zien in de films. De bewoners plaatsten hier en daar wat hints die de link met de films duidelijk maken.

British Museum

Beide plaatsen zijn geen locaties waar je lang kan rondhangen maar ze zijn ideaal om te combineren met de bezienswaardigheden van Westminster. Trafalgar Square, Leicester Square, Piccadilly Circus, Covent Garden en de theaters van de West-End liggen allemaal op een boogscheut. Wat verder weg, maar nog steeds te voet haalbaar, is het British Museum. We maakten er een kort bezoekje van en gingen alleen eens kijken naar de steen van Rosetta en de Egyptische mummies waar het museum mee ‘uitpakt’. Mocht het je interesseren: het British Museum is gratis te bezoeken.

Lincoln’s Inn Fields

Op een van onze avonden in Londen besloten we een bezoekje te brengen aan dit plein, niet zo ver van Waterloo Bridge. Rond deze locatie hangt wat mist en het kostte ons wat opzoekwerk om te achterhalen wat de link nu precies is met de films. Lincoln’s Inn Fields zou de locatie zijn die gebruikt is voor de scènes aan het Grimboudplein 12, de woning van Sirius Zwarts, die slechts door tovenaars gezien kan worden. Dat het niet de gevels zijn die gebruikt waren (daarvoor moet je volgens de geruchten naar Claremont Square) was ons vrij snel duidelijk, maar wat dan wel? Na wat zoekwerk kwamen we erachter dat de straat aan de noordzijde van het parkje de straat is die je ziet aan het Grimboudplein in de films, maar met de gevels die je kan terugvinden aan Claremont Square.

Als je deze plek bezoekt, doe het dan ‘s avonds. Als je terugdenkt aan de filmscènes is het niet moeilijk de link te leggen en waan je je zo in de Wizarding World. ‘s Avonds is het er ook bijna akelig stil, wat de magische sfeer nog meer ten goede komt. In de marge: toevallig zagen we in het afgesloten park een vos op zoek naar een lekker hapje. Dus ook in Londen leven die beestjes in het wild. Best bizar eigenlijk, aangezien het een erg klein park is volledig omgeven door stad.

Lincoln’s Inn Fields is een plek die wat moeilijker te combineren is met bekendere bezienswaardigheden. Overweeg dus of je het de moeite vindt hier tijd voor uit te trekken.

King’s Cross

Op de Millennium Bridge na heb je de hierboven vermelde locaties grotendeels voor jezelf en zijn ze in meer of mindere mate authentiek. Door het feit dat ze niet zo bekend zijn, voel je de magische sfeer er nog best wel.

King's CrossIn King’s Cross ligt dat anders. Dit station speelt een prominente rol in meerdere films omwille van het perron 9 3/4 dat hier zijn oorsprong vindt. In de moderne stationshal is tegen een muur een bagagekarretje met een uilenkooi en wat koffers geplaatst waar je een foto kan laten maken alsof je zelf op het punt staat door de muur te verdwijnen. Je moet er echter een gigantische wachtrij voor trotseren en het voelt veel te commercieel aan. Bovendien is de locatie van het karretje compleet verzonnen, wat het eigenlijk nog minder aantrekkelijk maakt. Naast de fotolocatie is een winkel waar je heel wat dingen van Harry Potter kan kopen.

Tip van de redactie: de locatie van het bagagekarretje is dan van de pot gerukt, het station zelf is dat niet. Je kan gerust eens binnenwandelen via de brug boven de fotolocatie en zo kom je wel meteen in de sfeer van het station en zie je met een beetje inbeeldingsvermogen de tovenaars zo verdwijnen in een van de muren tussen de perrons.

Als je King’s Cross wil bezoeken zonder te veel tijd te verliezen, kan je er eens binnenwippen als je aankomt of weer vertrekt met de Eurostar. St. Pancras, het station waar de trein halt houdt, ligt immers pal naast King’s Cross. Het exterieur van St. Pancras is trouwens ook in de films te zien, dus zo sla je meteen twee vliegen in één klap.

Van Primrose Hill naar Notting Hill

Enkele jaren geleden waren we hier al eens geweest dus op zich hoefden we hier niet nog eens te zijn. King’s Cross was echter de ideale tussenstop voor onze fietstocht vanaf ons hotel naar Camden Town. Onze bestemming daar was een van onze favoriete locaties in de stad: Primrose Hill. Deze heuvel is weinig bekend bij toeristen die naar Londen gaan, maar is eigenlijk best wel de moeite. Je krijgt er een prachtig en indrukwekkend panorama van de skyline van de stad.

Ook kan je het combineren met een bezoek aan de markt van Camden Town, Regent’s Park en de London Zoo. Zelfs Madame Tussaud’s ligt op wandelafstand vanaf de heuvel.

Wij wandelden de heuvel af, dwars doorheen Regent’s Park en namen de metro in Baker Street naar Ladbroke Grove Station aan de rand van Notting Hill, de tot de verbeelding sprekende wijk sinds de gelijknamige film met Hugh Grant. Enkele jaren geleden waren we er al eens, maar we wilden eens onder andere een kijkje nemen bij de horecazaak van Ed Sheeran. De zaak was nog gesloten en de kritieken waren nu niet bepaald lovend, dus besloten we niet binnen te gaan maar verder te wandelen door Portobello Road. Hier is een zo goed als permanente markt te vinden waar je allerlei dingen kan kopen en proeven. Ook de gekleurde huizen zijn er te vinden. De haast cultstatus van deze wijk kan ons niet echt overtuigen. Het is een nette wijk, ongetwijfeld, maar de sfeer die er hangt was niet helemaal de onze.

Nog meer Potter

Bovengenoemde locaties bevinden zich allemaal in het centrum van Londen en zijn uitstekend te combineren met een traditioneel bezoek aan de stad. Hoewel we ze enkele jaren geleden al bezochten maar deze keer niet, willen we toch voor de zekerheid volledig zijn: hét mekka van de Harry Potter-fan in Londen is ongetwijfeld de Warner Bros. Studio Tour London. Hier vind je de echte studio’s waar de films werden opgenomen. Ze bevinden zich een eindje buiten Londen, in Leavesden, maar zijn gemakkelijk bereikbaar met de trein vanuit het station Euston. Ook kan je busvervoer bijboeken als je kaartjes koopt. Wees er wel op tijd bij, want de kaartjes geraken snel uitverkocht!

Harry Potter Cursed ChildEen andere tip is het theaterstuk Harry Potter and the Cursed Child dat je in de West-End kan gaan bekijken. Kaartjes zijn wel bijzonder duur en je moet er op tijd bij zijn!

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer