Sinds 2014 wordt de zoo van Antwerpen in de eindejaarsperiode ‘s avonds omgetoverd in een sfeervol stadspark met duizenden lichtjes. We hebben het over China Light. Tijd om dit winters evenement eens met eigen ogen te gaan bekijken.
Om China Light te bezoeken boek je best je tickets op voorhand via de website van de ZOO van Antwerpen. Iedere avond start het evenement om 18u en het loopt door tot 21u30. Wanneer je tickets koopt, moet je een tijdsblok kiezen waarbinnen je je wandeling doorheen de zoo wil aanvangen. Wij kozen voor het blok van 19u tot 20u30. Welk blok je ook kiest, je mag altijd blijven tot sluitingstijd.
Wat cijfertjes
Op China Light zijn dit jaar 71 taferelen te zien met niet minder dan 2700 lichtobjecten. Ter vergelijking: in het eerste jaar 2014 waren dat er slechts 631. Al die objecten werden door 98 Chinese kunstenaars gemaakt volgens een verhaal bedacht door de ZOO. De grootste scène, de drakenboot, is niet minder dan 60 meter lang. 30.000 lampjes zorgen voor de verlichting van de objecten. Geen kleine statistieken dus.
De praktijk
Iets voor 19u arriveerden we aan het Centraal Station en bemerkten een ellenlange wachtrij die van aan de ingang van de ZOO tot in de Pelikaanstraat liep. We kregen er spontaan de kriebels van, maar eigenlijk is zoiets niet zo onlogisch wanneer je met blokken werkt. Prompt om 19u zette de rij zich in beweging en iets over zeven werden onze tickets aan de ingang gescand en konden we aan onze wandeling beginnen. Die wachtrij viel dus best nog mee; laat je daar zeker niet door afschrikken.
Vaste route
We hadden op zich geen idee hoe we ons dit festival moesten voorstellen, maar al snel werd duidelijk hoe de vork aan de steel zat. Eigenlijk heb je maar één route die je kan wandelen, en die route vertelt chronologisch een verhaal over een Chinese prins en prinses. Het begin van ieder hoofdstuk wordt gesymboliseerd door een grote verlichte poort waar je doorheen wandelt. Aan iedere poort wordt het verhaal uitgelegd en wat je dan te zien krijgt is de uitbeelding van wat in het verhaal verteld wordt. Simpel en efficiënt.
De vaste route impliceert ook dat je niet kriskras doorheen het park kan lopen. Dat is op zich ook logisch, aangezien je dan het verhaal zou missen, maar daardoor dien je jezelf ervan te vergewissen dat je bezoek aan de ZOO geen klassiek bezoek is. Hier en daar wandel je langs dierenverblijven waar nog wat activiteit is, maar leeuwen, olifanten en tijgers zal je niet zien, en wellicht maar goed ook.
Onderweg worden nog twee kleinschalige showtjes opgevoerd, geheel in Chinese stijl en die zorgen voor de nodige afwisseling. De frequentie van de voorstellingen ligt hoog zodat je nooit lang hoeft te wachten en je alles echt wel kan meepikken.
De uitgebeelde taferelen zijn altijd wel een beetje kitsch maar kitsch kan ook indrukwekkend zijn, en dat toont de ZOO met een aantal scènes duidelijk aan. Overal is er ook wel iets verlicht te zien en de Chinese muziek op de achtergrond maakt het geheel af.
Uiteindelijk deden we er zo’n uur en een kwart over om de hele route op het gemak te wandelen. Door het feit dat we bij het begin van ons tijdsblok de zoo binnenwandelden, bleven we ook de hele tijd in de drukte, al was die nooit storend. Je kan dat gemakkelijk oplossen door later in je tijdsblok te starten.
Onze mening
China Light is een best sfeervol evenement dat eens wat anders is. De diertjes slapen allemaal, maar daar kom je uiteindelijk niet voor. Er zijn best wel indrukwekkende scènes te zien en op heel de route valt er altijd wel iets te zien; er zijn nergens dode stukken. Wij maakten ons de bedenking dat het nog sfeervoller zou kunnen zijn met wat extra randanimatie, maar tegelijk realiseren we ons ook dat de setting van de zoo voor de nodige beperkingen zorgt. De dieren mogen uiteindelijk niet te veel gestoord worden, en dat verklaart ook de zeer zachte muziek, zelfs bij de voorstellingen.
Hoeveel tijd heb je nu nodig? Wij hadden geen idee hoe lang we bezig zouden zijn, maar op een uur en een kwart heb je het dus wel gezien als je onderweg niet stopt voor een hapje en een drankje. We hebben de route op een langzaam tempo afgewerkt en hebben beide voorstellingen gezien, zij het niet volledig. Dat geeft wellicht een beeld van wat je moet voorzien.
De prijs van 17 euro vinden we wel wat stevig voor wat China Light je biedt, maar het zij zo. Tegelijk is die hoge prijs wellicht te verklaren door het aantal tickets te beperken, en dat kan alleen maar toegejuicht worden. We weten dat alle tickets van ons tijdsblok uitverkocht waren en we waren zeker niet alleen, maar de drukte was tegelijk ook nergens storend. Een plus!
Zoek je eens iets anders om je avond mee te vullen in de donkere eindejaarsperiode, dan is China Light zeker eens iets om in het achterhoofd te houden. Het heeft ons zeker niet van onze sokken geblazen, maar het was mooi, gezellig en sfeervol. Misschien doen we dit ooit nog wel een keertje.