Weer Op Weg
Actueel Europa

Citytrippen: niet bepaald gezond

Citytrippen in Europa is niet bepaald een gezonde bezigheid. Dat becijferde de European Transport and Environment Association in Brussel.

De tien meest bezochte Europese steden werden onder het vergrootglas gehouden wat betreft luchtvervuiling en die cijfers werden vergeleken met het roken van sigaretten. De resultaten zijn op zijn minst opmerkelijk.

Een lang weekend in een van de tien steden levert het equivalent op van het roken van 1 tot 4 sigaretten. Zo zorgt luchtvervuiling in Amsterdam en Parijs voor een even grote schade als het roken van 2 sigaretten. In Istanbul en Praag ben je nog slechter af: een citytrip daar is te vergelijken met het roken van 4 sigaretten.

De metingen en de daarop volgende studie gebeurde deze zomer. In de zomer zijn de concentraties aan schadelijke stoffen in de lucht het hoogst én het is een populair citytripseizoen. Contradictorisch genoeg wordt afgeraden om inspanningen te doen of te eten buiten wanneer hoge temperaturen gemeten worden, maar dat is precies wat toeristen doen wanneer ze op citytrip gaan.

De bedoeling van het onderzoek is om overheden verder aan te zetten tot het nemen van maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit.

 

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer