Weer Op Weg
Blog Europa Nederland

Een niet zo sprookjesachtige overnachting in de Efteling

Al enkele jaren hebben we een abonnement waarmee we meerdere keren per jaar, soms per maand, de Efteling bezoeken. Pretparken zijn onze hobby en de Efteling is zowat ons ‘thuispark’. We kennen het park dan ook door en door, maar één ding ontbrak nog op ons ervaringlijstje: een nachtje blijven in een van de accomodaties van het park. Daar kwam in een weekend in december 2019 eindelijk verandering in. Bestemming: het Loonsche Land Hotel.

Waarom het zo lang geduurd heeft? Wel, omdat de Efteling het haar abonnementshouders niet bepaald gemakkelijk maakt bij het boeken van een overnachting. Ten eerste moet je telefonisch de prijzen aanvragen. Als je dan graag wil weten wat bijvoorbeeld het goedkoopste weekend is in een bepaalde periode en als het niet uitmaakt in welk verblijf je overnacht, dan zit je een tijdje aan de telefoon, die je vanuit België ook stevig betaalt. Bovendien belooft het park 25% korting op een overnachting met abonnement, maar dat blijkt in de praktijk niet erg vaak te zijn. Toen wij informeerden was de korting er voor geen enkel weekend in januari of februari te bespeuren. Vreemd, omdat we uit ervaring weten dat het park dan vaak uitgestorven is. Het komt er vooral op neer geluk te hebben en niet te kieskeurig te zijn. Zo is het uiteindelijk toch een keer gelukt om een nachtje te boeken aan een schappelijke prijs in het Loonsche Land Hotel.

Loonsche Land

De Efteling heeft inmiddels drie ‘resorts’ waar je kan overnachten: het Efteling Hotel, Bosrijk en het Loonsche Land. Die laatste twee zijn vooral vakantieparken met huisjes maar beschikken ook over een hotel.

In Bosrijk waren we al enkele keren geweest, niet om er te overnachten, wel om er een hapje te gaan eten in het Eethuys. Ook hadden we er al een paar keer rondgewandeld en konden we vaststellen dat de typische Eftelingsfeer er ook aanwezig is. We waren benieuwd of dat in het Loonsche Land ook zo zou zijn.

Inchecken

We kwamen aan op het parkeerterrein rond 14u30 en tegen 14u45 was het inchecken afgerond. Meteen zorgde de Efteling voor een onprofessionele verrassing. Officieel mag je je kamer maar betreden om 15u en 14u45 was dan ook een kwartier te vroeg. We moesten maar een kwartiertje wachten in de lobby “bij een lekker kopje koffie”. Aangezien we ons niet konden inbeelden dat de kamer nog niet klaar zou zijn, besloten we toch al te gaan kijken en stelden we vast dat ze gewoon klaar was. Héél vreemd dat het beleid dan zegt dat je toch moet wachten tot 15u. Nu hebben we al zo veel hotels gezien (getuige deze blog), maar nog nooit hebben we iets dergelijks meegemaakt. Het is niet het enige vreemde regeltje dat ze in Kaatsheuvel hanteren overigens. Wij vinden het alleszins weinig klantvriendelijk om je gasten met opzet te laten wachten wetende dat de kamer wel gewoon al klaar is en dat wachten dus geen enkele zin heeft.

Loonsche Land Hotel Efteling

Het hotel en de lobby zagen er overigens veelbelovend uit. Alles was netjes en gezellig en we hoopten dat de kamer ook zo zou zijn…

De kamer

Over netheid geen negatief woord, maar de inkleding van de kamer kon toch echt wel beter. De kamer had vijf bedden, wat de boel sowieso al vult, maar daarnaast was er slechts een klein raam en het gebruik van erg donkere kleuren maakt dat de ruimte benauwend aanvoelt. Voor Sofie viel het allemaal mee, ik kreeg er een opgesloten gevoel bij. De materiaalkeuze en afwerking gaven het gevoel dat het hotel er al jaren is en intussen aan een opknapbeurt toe is.

De kamerfaciliteiten zijn erg beperkt. Beddengoed, een tv, douchegel, shampoo en een haardroger. That’s it. Meer verwachtten we ook niet en hadden we zeker niet nodig, maar voor de prijs die men vraagt is dat toch eerder beperkt.

De badkamer is betrekkelijk klein voor gebruik door potentieel vijf personen en ziet er érg eenvoudig uit, tot haakjes van de Hema toe. De douche was niet goed afgesloten waardoor de badkamer half onder water stond na een douchebeurt. Dat zijn dingen waarvan we niet begrijpen dat er niet beter over nagedacht is.

De omgeving

Vanaf het hotel is het 15 minuten wandelen tot aan het Huis van de Vijf Zintuigen, de hoofdingang van de Efteling. Dat is prima te doen. Zie je het wandelen niet echt zitten, dan voorziet men ook een shuttlebusje dat je op geregelde tijdstippen naar het park brengt en ook weer terug. Da’s mooi meegenomen.

Het vakantiepark ziet er verder prima uit. De huisjes ogen mooi en ze zijn leuk in de omgeving ingeplant. De kinderboerderij met kippen, schapen en geiten is superleuk om eens voorbij te wandelen. Wat ons wel opviel waren de zanderige paadjes die vanaf de hoofdwegen naar de huisjes leiden. Als het mooi weer is, zijn die geen enkel probleem, maar bij slecht weer is het op die manier niet leuk je huisje zo binnen te wandelen, zeker niet als je nog bagage bij je hebt.

De Proeftuyn

De Proeftuyn is het restaurant van het vakantiepark en bevindt zich in het hotel. Je kan er ontbijten, lunchen en dineren. Wij hadden een tafeltje gereserveerd voor het avondeten en dat is ons uitstekend bevallen. Het eten was echt lekker en in verhouding niet te duur. Hier zien we ons onze Eftelingdag nog wel eens afsluiten, ook al verblijven we er niet.

Ontbijt

Onze ervaring met het ontbijt was dan weer wat minder. Bij aankomst werd ons een tafeltje aangewezen pal aan de kinderspeelhoek. Oordopjes zouden geen overbodige luxe geweest zijn. Opvoeden is er geregeld niet meer bij tegenwoordig en dus kregen we af en toe ongenode gasten aan onze tafel. Op een gegeven moment kreeg ik zelfs een botsbal tegen mijn hoofd. Een rustig ontbijt zat er op deze manier niet in en als we elkaar wilden verstaan, moest er half geroepen worden. Op onze vraag om elders te gaan zitten – het restaurant was voor meer dan de helft gewoon leeg – werd ontwijkend gereageerd. Het andere deel was voor grotere groepen voorzien die ze zeker nog verwachtten. Nog geen tien minuten later zaten er echter ook gewoon koppels en de grote groepen hebben we niet meer gezien. Dergelijke dingen durf ik haast als onvergeeflijk beschouwen voor een hotel. Alweer slaagde de Efteling erin onze wenkbrauwen te doen fronsen en ons ernstige vragen te doen stellen bij het beleid.

Het aanbod is verder oké, niet bijzonder. Zoals aangegeven wordt op de website is het een ontbijt met de focus op broodproducten. In tegenstelling wat de site meer doet vermoeden is het zuivelgedeelte zeer beperkt. Opnieuw jammer en wat je niet zou verwachten in een hotel van dit kaliber: bepaalde producten werden niet meer aangevuld eens ze op waren, ook al was het ontbijt nog lang niet gedaan. Alweer iets waar je je ernstig vragen bij kan stellen. Want kom je wat later, dan riskeer je dat een deel van het aanbod niet meer beschikbaar is.

Onze mening

Na het lezen van bovenstaande ervaringen zal het je niet verbazen dat we niet helemaal vol lof zijn over het Loonsche Land Hotel. Als het je kan helpen om een vergelijking te maken: je betaalt de prijs van een Novotel maar krijgt de kwaliteit van wat tussen een Ibis Budget en een Ibis ligt. Uiteraard ben je in een hotel van een pretpark en dan betaal je sowieso al wat meer, maar we vinden de dienstverlening toch te min voor de klasse waarin men zich wil positioneren.

Wat we erg jammer vinden en wat zowel in het park als in het hotel tot uiting komt, is dat men in Kaatsheuvel moeilijk omkan met ontevredenheid. Verder dan “Nou, wat vervelend zeg” geraakt men meestal niet, al lijkt dat ingebakken te zijn in de Nederlandse bedrijfscultuur. Dergelijke dingen hebben we ook al meegemaakt met bijvoorbeeld Coolblue. De Efteling deed ons zo ook denken aan de gang van zaken in Japan: zo lang iets goed gaat is het allemaal prima maar zodra je als gast opmerkingen hebt over iets, lijkt men er niet mee om te kunnen en geeft men je niet het gevoel dat je ontevredenheid, hoe klein ook, serieus wordt genomen.

In de toekomst willen we zeker Bosrijk en het Efteling Hotel nog eens uitproberen, maar een overnachting in het Loonsche Land Hotel zit er wellicht niet meer in. Een avondmaal in de Proeftuyn na een (half) dagje Efteling zien we zeker wel nog zitten!

Ga hierover verder op

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer