Weer Op Weg
België Blog Europa Namen

Falaën: mooi dorpje omringd door mooie natuur

Falaën is een klein dorpje gelegen in de Condroz, niet zo ver van Dinant. Het staat te boek als een van de mooiste dorpen van Wallonië. Hier ontdekten we een wandeling die ons langs water tot bij de ruïnes van een burcht bracht.

De Condroz is voor ons nog een beetje onontgonnen terrein. We reden er al wel enkele keren door, maar echt ontdekken was er nog niet van gekomen. De Ardennen en Hoge Venen eisten voornamelijk onze aandacht op. Vandaag kwam daar verandering in en meteen merkten we dat de Condroz ook bijzonder mooi is, en een pak minder toeristisch dan de Ardennen.

Falaën

Falaën vormde de uitvalsbasis van onze wandeling (witte rechthoek op groene achtergrond) tot bij de burchtruïne van Montaigle, goed voor zo’n 9 kilometer (terug te vinden in de brochure Wandeltochten in de Ardennen op deze website). Aangekomen in het dorpje volgden we de wegwijzer ‘Parking’. Die bracht ons naar de rand van het dorp en leidde vervolgens verder nergens heen. We konden alleen maar vermoeden dat wat we zagen, de parking was, dus lieten we onze bolide daar achter. De wandeling start aan de kerk en dus kregen we meteen de mogelijkheid een stukje door het bijzonder mooie dorpje te wandelen alvorens de groene wegwijzer met witte balk ons richting het naburige Flun leidde.

Flavion

Tussen Falaën en Flun volgt de wandeling een (weliswaar kleine) doorgaande weg en dit vonden we niet zo interessant. We waren immers langs die weg naar Falaën gereden en dan is het een beetje sneu datzelfde deel te voet te moeten doen. Vanaf Flun wordt het echter interessanter. De rode draad, of beter de natte draad, wordt dan het riviertje de Flavion. Vanaf Flun verlaat je de weg en volg je de Flavion stroomafwaarts. Je komt doorheen een erg mooi landschap met weiden en bossen. We werden enkele minuten getrakteerd op een stevige bui maar het bladerdek wist ons grotendeels droog te houden.

Na een tijdje verlieten we de vallei en volgde er een eentonige klim over een geasfalteerde weg die in trek blijkt te zijn bij motorrijders. Ook dit deel is dus niet zo interessant. Tot aan de Ferme de Montaigle blijf je trouwens op de weg wandelen. Daarna wordt het weer leuker.

Montaigle

Na een stevige afdaling kwamen we opnieuw in de vallei van de Flavion en werd dit riviertje opnieuw onze gids. Dit stukje van de vallei is bijzonder mooi. De vallei is vrij smal en wordt begrensd door hoge rotsformaties met kleinschalige grotten waar ooit nog mensen in woonden. Je kan hier makkelijk in de Flavion maar ook eventjes omhoog naar zo’n grot is mogelijk.

Wat verder maakt het smalle dal plaats voor een wat breder deel met een grote wei waar je doorheen moet, nog steeds de Flavion volgend. Niet veel later duikt dan de prachtig gesitueerde burchtruïne van Montaigle op. Sinds begin 14de eeuw staat dit gebouw, of tenminste wat er van overblijft, op die plek. De rots waarop de ruïne gebouwd is, vormt een eiland in de vallei waar de Flavion en een andere beek samenstromen. Een ideale locatie als vesting dus. Je kan de ruïne bezoeken, maar dat lieten we aan ons voorbij gaan. De omgeving vonden we al mooi genoeg.

En terug

De terugweg is helemaal anders, en korter, dan de heenweg. Meteen na Montaigle volgt een korte beklimming tot de top van de heuvel. Hier kom je dan in open weien uit met mooie vergezichten, van Falaën tot de abdij van Maredsous. Dit stukje is goed voor zo’n drie kilometer, dus eens je in Montaigle bent, heb je het grootste deel achter de kiezen.

FalaënLeuk is dat we aan de andere kant van Falaën het dorpje weer bereikten. Op weg naar de auto hadden we zo heel het dorpje gezien.

Onze mening

Deze wandeling biedt best wat afwisseling. Je vertrekt en komt aan in een erg mooi dorpje, je volgt water en je krijgt er een indrukwekkende ruïne in een mooi landschap bovenop. Onderweg zijn er mogelijkheden genoeg om even halt te houden of in het water te gaan mits gepast schoeisel. Bij ons bezoek zijn we nergens horeca tegengekomen, ook niet in Falaën. Houd daar dus wel rekening mee als je dacht ergens iets te kunnen gaan drinken of eten. Dinant is slechts 10 kilometer verder, dus dat biedt dan wel weer mogelijkheden wat dat betreft.

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer