Weer Op Weg
Blog Europa Spanje Zuid-Europa

Madrid

Madrid, een van de Europese hoofdsteden die vaak onder de radar blijft, onterecht. De Spaanse hoofdstad heeft veel te bieden, zonder dat het eigenlijk echte highlights heeft zoals Parijs of Londen. Je moet het maar doen.

[dropcap]D[/dropcap]at de grootte van een stad niet altijd evenredig verband houdt met de bekendheid, bewijst Madrid. Het is een van de grootste steden van de E.U. maar moet het vaak afleggen tegen concurrenten in binnen- en buitenland. Want als mensen naar Spanje gaan is de kans het grootst dat ze Barcelona bezoeken en niet Madrid, logisch ook gezien de liggen van beide steden.

Madrid is niet alleen een van de grootste steden van de E.U., ze heeft ook een van de grootste luchthavens. Wanneer je het vliegtuig neemt, land je op Barajas, een erg moderne luchthaven. In het centrum geraken is bijzonder gemakkelijk. De metro brengt je er in minder dan een half uur. Je verplaatsen in Madrid is overigens geen opgave. De stad beschikt over een uitgebreid metronetwerk waarmee je zowat overal geraakt. Moet je toch wat verder zijn dan de reikwijdte van het netwerk, dan kan je gebruik maken van de Cercanías, de regionale treinen.

De centrale as die je ook helpt te oriënteren is de Gran Vía. Hier vind je vele winkels, theaters, bioscopen en restaurants. Leuk is dat in Madrid winkels en eetgelegenheden tot ‘s avonds laat en soms tot ‘s nachts geopend zijn, afgestemd op het ritme van de Madrileen. Het kan er in de zomer overigens bloedheet zijn. Langs de Gran Vía vind je enkele grootse gebouwen die tekenend zijn voor de stad.

Niet ver van de Gran Vía ligt de Puerta del Sol, hét kloppende hart van de stad. Het plein kan erg druk zijn maar het is er aangenaam vertoeven, mede dankzij het verkeersvrije karakter van het plein en de omliggende straten.

Vlak bij de Puerta del Sol bevindt zich nog een plein dat ongetwijfeld mooier is: de Plaza Mayor. Het plein wordt omgeven door statige gebouwen met een rigoureuze architectuur. Je vindt er vele restaurantjes met terrassen. Laat je niet afschrikken: het eten is er lekker en nog steeds betaalbaar. Net om de hoek van de Plaza Mayor vind je de Mercado de San Miguel, een overdekte versmarkt met kleine restaurantjes en proeverijen. De markt bevindt zich in een zeer fraai pand en is dus zeker de moeite waard.

Spanje is een monarchie en de koning moet dus ergens wonen. Zoals dat zo vaak is, woont en werkt hij ook hier in de hoofdstad. In het westen van het centrum bevindt zich het Palacio Real, het grootste koninklijke paleis ter wereld. Je kan langs het hele paleis wandelen tot in de tuinen. Een deel van het paleis kan je ook permanent bezoeken. Tegenover het Palacio Real bevindt zich de Almudena-kathedraal. De architectuur van het gebouw sluit naadloos aan bij het paleis. Vanop de Plaza de la Armería, het plein tussen het paleis en de kathedraal, heb je zicht op de groene buitenwijken van Madrid waar zich o.a. de zoo bevindt.

Madrid is een drukke stad maar heeft ook het nodige groen. Ten oosten van de Puerta del Sol ligt het Parque del Retiro, hét stadspark van Madrid. Je kan er uren vertoeven door te wandelen, wat te rusten op een bankje en van het uitzicht te genieten of een tochtje te maken met een waterfiets. Ook is er het Palacio de Cristal. Ben je op zoek naar cultuur van de bovenste plank, dan is het Museo del Prado slechts een korte wandeling verder.

Ook in het oosten van de stad bevindt zich Las Ventas, een stierenarena. Las Ventas wordt beschouwd als hét centrum van de stierengevechten in Spanje en zelfs de wereld. De arena biedt plaats aan 25.000 toeschouwers. Iedere zondag en op bepaalde feestdagen vinden er nog steeds stierengevechten plaats. Wij zijn daar geen fan van maar we vonden de rondleiding in de arena onder begeleiding van een gids wel de moeite.

De stad heeft zo veel meer te bieden dan bovenstaande bloemlezing. Ten westen van het centrum vind je nog de Zoo de Madrid met o.a. reuzenpanda’s en het Parque de Atracciones de Madrid, een pretpark met enkele spectaculaire attracties. Ook ‘s avonds is het leuk in de stad. De hitte overdag maakt dat veel mensen pas ‘s avonds buiten komen en dat doet de stad tot in de late uren weer helemaal opleven.

Onze mening

Madrid is een absolute must. Het is een gezellige stad met alle moderne voorzieningen en de meeste bezienswaardigheden op wandelafstand. Het eigenlijke centrum is vrij compact. Omdat het een erg veelzijdige stad is (cultuur, natuur, pretparken, zoo,…) is het een aanrader voor gezinnen. Wel de nodige voorzorgen nemen tegen de zon en de hitte als je ‘s zomers gaat. De stad slaagt er wat ons betreft in bijzonder te zijn zonder echte highlights zoals een Eiffeltoren te hebben.

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer