Weer Op Weg
Blog Europa Luxemburg

Twee dagen wandelen in Klein Zwitserland

Schiessentümpel

Dat je niet ver hoeft te rijden om in een mooie omgeving terecht te komen wisten we al langer. België, en dan vooral Wallonië, kan bogen op mooie natuur waar het fantastisch wandelen is. Iets verder ligt nog een klein landje dat vaak over het hoofd gezien wordt: het Groothertogdom Luxemburg.

In het oostelijk deel van het landje ligt de streek Müllerthal, dat de toepasselijke bijnaam Klein Zwitserland meekreeg. In deze streek zijn prachtige wandelingen te maken. Centrum is het stadje Echternach, pal aan de Luxemburgs-Duitse grens. Wij trokken er twee dagen met vrienden op uit, hunkerend naar natuur en wandelen.

Echternach-Berdorf

Website: klik hier
Lengte: 12 km
Duur: 4u
Graad: moeilijk

De eerste dag van ons weekendje Luxemburg arriveerden we in Echternach rond de middag. We parkeerden aan het (bus)station. Het was prachtig weer dus namen we uitgebreid de tijd om eerst te lunchen in het gras langs de grensrivier de Sûre (Sauer in het Duits). Daarna was het tijd om wat actiever te worden en te starten aan de wandeling.

De route Echternach-Berdorf-Echternach is een klassieker onder de Luxemburgse wandelingen. Je wandelt van Echternach naar Berdorf en weer terug voor in totaal net geen 12 km. We wisten dat de wandeling start aan het busstation en vermits daar de auto ook al stond, was het slechts eventjes stappen naar de eerste wegwijzer waarvan het vinden een kleine uitdaging bleek te zijn. Eens je het weer gewend bent wat meer naar de details te kijken, lukt het wel.

EchternachDe wandeling begint met een stevige klim naar een van de heuveltoppen rond Echternach van waar je een mooi uitzicht hebt over het stadje en haar omgeving. In de warme zon was dat een start om U tegen te zeggen. Gelukkig volgde een tocht door de koelere bossen en langs rotsformaties tegen de westelijke zijwand van een dal. Hoogtepunt van de wandeling was de passage door de Wolfsschlucht, een smalle rotskloof die vroeger gebruikt werd om wolven in het nauw te drijven en te vangen. In het laatste deel richting Berdorf volgden we een bergriviertje om te eindigen aan grotten.

Net voor Berdorf keerden we dan om via de andere kant van het dal. Dit gedeelte is een stuk minder interessant dan de heenroute. Alleen het laatste deel, wanneer je weer de loop van een bergriviertje volgt, wordt het opnieuw leuk.

De route wordt officieel als ‘moeilijk’ geklasseerd, maar dat valt al bij al best wel mee. Je moet wel wat hellingen en trappen overwinnen, maar het is prima te doen. Onderweg kom je niets van eten of drinken tegen tenzij je op het keerpunt doorwandelt naar Berdorf. Neem dus je voorzorgen als je deze wandeling ooit zou willen doen.

Het was al vooravond toen we weer in Echternach stonden, dus veel tijd om iets anders te doen was er niet meer. We besloten dan maar eens door het stadje te wandelen dat blijkbaar heel wat van haar bruisgehalte verloren had in vergelijking met de laatste keer dat ik er was, een vijftiental jaar geleden. Na het avondeten trokken we richting hotel, 20 km verderop.

EchternachMüllerthal-Consdorf

Website: klik hier
Lengte: 9,5 km
Duur: 3u30
Graad: moeilijk

Het zou weer een prachtige dag worden, dus was er ook voor vandaag een wandeling voorzien met als hoogtepunt de Schiessentümpel, dé waterval van Luxemburg. Net zoals gisteren hadden we een luswandeling voor de boeg, deze keer iets korter. De wandeling vertrekt aan de Heringer Millen, in het dorpje Müllerthal, dus daar parkeerden we dan ook de auto. De zon was nog maar net goed wakker waardoor de temperatuur nog niet te hoog was. In combinatie met de beboste omgeving voelde het fris aan, eigenlijk ideaal.

Net zoals gisteren kwamen we ook vandaag langs vele rotsformaties en kloven waar je in en op kan. Ook nu weer passeerden we langs een bergriviertje, wat het voor ons altijd weer een stukje leuker maakt. Hoogtepunt van deze wandeling is de Schiessentümpel, die we bijna op het einde van de wandeling bereikten. De Schiessentümpel is de grootste waterval van Luxemburg. Verwacht er geen Niagara van maar de plek is best wel mooi en uitnodigend. We namen er dan ook de tijd om wat door en langs het water te wandelen en te lunchen.

Nog één keer moest we een heuvel op en weer af voor we aan de auto stonden. Onze inspanning werd beloond met een ijsje en een drankje op een piepklein geïmproviseerd terrasje op een camping.

Liboriuskapelle

Het was kort na de middag dus hadden we tijd om nog wat te wandelen, deze keer in Duitsland, net over de grens bij Echternach. Vanaf het Müllerthal was het een half uurtje rijden.

We parkeerden de auto aan het Ernzerhof en wandelden van daar naar de Liboriuskapelle, een kapelletje dat bovenop een van de heuvels ligt die Echternach insluiten. Van aan de kapel heb je een erg mooi uitzicht over het Sûredal en het stadje Echternach. We genoten even van het panorama en wandelden daarna weer terug naar de auto.

Liboriuskapelle EchternachTeufelsschlucht

Aansluitend op de wandeling naar de Liboriuskapelle wilden we nog een laatste wandeling doen naar de Teufelsschlucht, maar omdat het te laat begon te worden, besloten we de auto te nemen om al wat dichterbij te rijden.

De Teufelsschlucht, oftewel de Duivelskloof, ligt nabij het dorpje Irrel in Duitsland. Vanaf de parking is het eventjes wandelen zonder niveauverschil. Het volstaat de peiltjes te volgen om de kloof te bereiken. De wandeling erheen is niet echt boeiend en wanneer je de kloof hebt bereikt, zie je in eerste instantie niet dat je er bent. We zagen weer enkele rotsformaties zoals we die op de voorbije wandelingen ook al hadden gezien, tot we merkten dat we eigenlijk aan de boveningang van de kloof stonden. Toen we ook de trappen zagen die een heel eind een diepe scheur in het landschap afdaalden, wisten we dat we ons doel bereikt hadden. In de omgeving zijn de wandelingen nog te verlengen, maar wij kozen ervoor enkel naar beneden te wandelen en daarna weer naar boven zodat we de hele kloof gezien hadden.

 

Onze mening

Als je graag wandelt, van mooie natuur houdt én niet te lang in de auto wil zitten, is het Müllerthal een absolute aanrader. De vele rotsformaties maken de wandelingen erg afwisselend en leuk. De streek wordt ten slotte niet voor niets ‘Klein Zwitserland’ genoemd.

Vragen, tips of eigen ervaringen over dit onderwerp? Surf naar

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer