Weer Op Weg
Blog Europa Madeira Portugal

Uit- en wegwaaien op Ponta de São Lourenço

Madeira kenmerkt zich door afwisselende landschappen met veel groen maar ook onherbergzamere gebieden. De Ponta de São Lourenço, het schiereiland in het oosten van Madeira, behoort tot die laatste. Het schiereiland is zo’n 6 kilometer lang en pal daarachter liggen nog twee kleine eilandjes. De wandeling die we vandaag zouden maken, was zo’n 7 kilometer heen en weer en is een van de bekendste op Madeira. We waren dus benieuwd!

Om 12u konden we onze huurwagen ophalen bij het verhuurkantoor naast het hotel, heel handig dus. De afhandeling verliep verbazingwekkend vlot (we hebben al wat ervaring met het ongewenst aansturen op het afsluiten van extra en nodeloze verzekeringen) en al snel konden we naar onze wagen. We hadden een kleine VW Up geboekt maar kregen uiteindelijk een wat grotere BMW mee. We klaagden dus niet.

Snelweg

Uit Funchal geraken was niet zo moeilijk, al is de stad niet op een vlakte gebouwd en is haast iedere weg die naar de snelweg leidt een behoorlijk steile. De snelweg VR1 is zeer vlot te bereiken en alles staat duidelijk aangeduid, wel moet je opletten voor de enorm korte invoegstroken waardoor auto’s plots de snelweg oprijden aan een belachelijk lage snelheid. De weg naar het schiereiland maakte al duidelijk dat op Madeira effectief bijzonder weinig plaats is voor menselijke activiteiten. De zuidkust is de meest bruikbare, maar ook hier is er geen ruimte te veel. Je rijdt dan ook van de ene tunnel in de andere en wegen lopen kriskras onder en boven elkaar. Eens Funchal uit wordt het een stuk rustiger tot je uiteindelijk bijna alleen richting São Lourenço rijdt.

Wind

Waar de wandeling start is een grote parking, maar toch bleken er plaatsen te kort gezien de vele auto’s die gewoon langs de weg stonden. Wij hadden geluk want er waren intussen alweer een aantal plaatsen vrij. We pakten snel onze spullen en gingen op pad.

Vanaf de parking kom je vrijwel meteen in de volle natuur terecht. De autowegen maken plaats voor zanderige paden die doorheen de dalen en over de kammen van het schiereiland voeren. De temperatuur zat net boven de 20 graden maar we merkten al snel dat er een stevige wind zat die de rest van de tocht zou domineren.

Punta do Furado

De Punta do Furado vormt het eindpunt en is ook meteen het hoogste punt van het schiereiland. Je ziet het eigenlijk al meteen vanaf de start van de wandeling, maar wij hadden in het begin nog niet door dat dat ons keerpunt zou worden. Onderweg kwamen we langs bijzonder mooie uitzichtpunten waarbij de Atlantische Oceaan zich diep onder ons tegen de steile en soms verticale kliffen beukte. Het schuimende, helderblauwe water in combinatie met de rotsen in het water vormde een indrukwekkend schouwspel.

Ponta de São Lourenço

De bergkammen zijn best spectaculair. Het smalle wandelpad bevindt er zich op grote hoogte met direct naast je afgronden aan beide kanten. De wandeling biedt op meerdere punten dan ook een prachtig 360°-panorama met alleen maar zee.

Tijdens onze lunchpauze werd het duidelijk dat hier veel hagedissen wonen die duidelijk niet bang zijn van mensen. Waar de beestjes normaal al wegstormen als je ze op een meter benadert, kruipen ze hier zonder angst over je schoenen. Dat is te verklaren doordat hagedissen op Madeira afwijkend zijn van hun soortgenoten elders. Op Madeira vinden ze niet voldoende insecten en werden ze gedwongen hun dieet aan te passen. Hier eten ze dus meer plantaardig voedsel dan normaal, en dat verklaart waarom ze hier net op je afkomen als je ook maar iets eetbaars bovenhaalt.

Het laatste stuk van de route naar de Punta do Furado omhelst een erg stevige klim met soms spannende passages. De top van de berg maakt officieel geen deel uit van de bewegwijzerde wandeling. Houd daar rekening mee als je hem zou doen. De wind waaide stevig en leek ons soms met alle kracht van de berg te willen blazen. Onze hoeden moesten we krampachtig vasthouden, anders waren we ze zeker kwijt. Het uitzichtpunt maakte echter alles goed. Ook hier een 360°-panorama met op de oostkaap in de verte een vuurtoren.

Bij de afdaling op de terugweg werd de wind nog krachtiger en konden we hem echt horen gieren en zelfs brullen. Het was best nog spannend om zo over de bergkammen terug te wandelen. Omdat we nu minder stops deden om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken, verliep de terugweg wat vlotter. Uiteindelijk hadden we er zo’n drie uren en drie kwartier over gedaan, inclusief lunchpauze en stops om te genieten van de omgeving.

Onze mening

Deze wandeling is best een mooie en is behoorlijk pittig als je tot op de top van de Punta do Furado wil. De wind is soms wel een spelbreker om echt van de omgeving te genieten. Houd ook rekening met wisseling van het weer. Wij startten met zon maar na een uur overtrok het helemaal en kregen we enkele spatjes over ons heen. De windkracht varieerde ook sterk. Naar het einde toe was het weer opgeklaard en kregen we weer blauwe lucht. Laat je daardoor echter zeker niet afschrikken. Dit is een prachtig, en ander stukje Madeira dat je niet mag missen!

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer