Weer Op Weg
Actueel Verenigde Staten Wyoming

NASA bedenkt plan om uitbarsting Yellowstone te voorkomen

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een plan bedacht om te vermijden dat de vulkaan onder Yellowstone National Park zou uitbarsten.

De vulkaan onder Yellowstone is de grootste ondergrondse vulkaan ter wereld en hij staat theoretisch gezien op uitbarsten. Om de 600.000 jaar is er een eruptie en de laatste dateert alweer van 640.000 jaar geleden. Reden voor wetenschappers om zich zorgen te maken. Een uitbarsting zou immers het einde van de mensheid kunnen betekenen. Door het vulkanisch as zou een nieuwe ijstijd kunnen ontstaan en wereldwijde hongersnood zou vrijwel snel optreden.

De enige manier is om de magmakamer ondergronds af te koelen. De NASA stelt voor om dat te doen door water onder hoge druk aan de rand van de caldera in de kamer te pompen zodat die geleidelijk aan kan afkoelen. Het is belangrijk dat dit aan de rand gebeurt; een boring in de kamer zelf zou een uitbarsting immers net kunnen veroorzaken.

Het idee kost enkele miljarden, maar tegelijk zou er stroom uit gewonnen kunnen worden. Voor de NASA is het alvast duidelijk dat dit plan uitgevoerd moet worden om te vermijden dat de wereld een catastrofe te wachten staat.

Onze ervaringen over Yellowstone lees je hier.

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer