Weer Op Weg
België Blog Europa Vlaams-Brabant

Vliegtuigspotten: een leuk namiddagje uit

Sinds geruime tijd is Brussels Airport vliegtuigspotters tegemoet gekomen door hen op uitstekende locaties ruimte te bieden om hun hobby in alle comfort te beoefenen. Vliegtuigspotters zijn mensen die, gewapend met hun camera, kijken naar opstijgende en landende vliegtuigen in de hoop een zeldzaam of exotisch exemplaar voor de lens te krijgen. Je hoeft echter helemaal niet fanatiek te zijn om van de bedrijvigheid op de luchthaven te kunnen genieten.

Twee spottersplaatsen werden aangelegd: eentje aan het kruispunt van de landings- en startbanen 07R en 01 en eentje aan 25L. Aan beide plaatsen is ruimte om te parkeren, al moet je daarna nog een paar honderd meter stappen tot aan de platformen. Vooraf controleren welke banen in gebruik zijn is een must zodat je niet voor niks naar een plek rijdt. Welke banen in gebruik zijn, vind je op de website van Brussels Airport Trafic Control. Wel opletten, want de planning kan wijzigen waardoor je eerst grote activiteit merkt en daarna plots niks meer. Geen nood: minstens op één van beide plaatsen is altijd wel iets te zien en ze liggen op slechts enkele minuten rijden van elkaar zodat je gemakkelijk van de ene naar de andere plaats geraakt.

Brussels AirportOp een prachtige zomerdag in juli trokken wij (deze keer niet Sofie en ik maar mijn ouders en ik) naar spottersplaats 01/19, aan het kruispunt van 07R en 01. Het is een erg ruime plek waar je een aantal uurtjes kan doorbrengen. Er is een ruim grasveld en ook aan kinderen is gedacht met een aantal speeltoestellen. Heb je kinderen met wat leeftijds- en interesseverschil, dan hoef je je dus zeker niet te laten afschrikken. Vanop dit spottersplatform heb je het beste zicht over de luchthaven en de banen. Je kan de B-pier zeer duidelijk zien en ook de loodsen van TUI en Brussels Airlines liggen binnen het gezichtsveld. In de verte kan je de bollen van het Atomium zien blinken en zie je de skyline van Brussel. Maar waar we voor kwamen waren natuurlijk de landende en opstijgende vliegtuigen en daar sta je verrassend dicht bij. Het blijft indrukwekkend om de zware kolossen voor je neus te zien landen en de motoren alles te horen geven wanneer ze zich klaarmaken om de gevaartes de lucht in te duwen.

Ook aan 25L is een spottersplatform, maar dat hebben we overgeslagen deze keer. Hoe het er daar precies uitziet kunnen we dus in deze blogpost niet verduidelijken. Het staat je overigens vrij om eender waar te gaan kijken, zo lang je je maar aan de regels houdt.

Alle informatie over de spottersplatformen vind je op de website van Brussels Airport. Als je nog vragen hebt, dan mag je onderaan altijd een reactie achterlaten en dan beantwoorden we die met plezier.

 

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer