Weer Op Weg
Azië Blog Dubai Verenigde Arabische Emiraten

Wandelen langs water

Laten we voor Dubai de term ‘clusterstad’ uitvinden. Je kan moeilijk spreken van één stad met een duidelijk stadscentrum. Over een tamelijk smalle strook van 30 km lang heeft Dubai meerdere hotspots, meerdere centra waar dingen te beleven zijn. Vandaag zouden we er nog twee ontdekken.

[dropcap]N[/dropcap]iet ver van Downtown Dubai, waar zich o.a. de Burj Khalifa, de Dubai Fountain en de Dubai Mall zich bevinden, kan je wandelen langs het Dubai Water Canal. Dit is, zoals de naam het zegt, een kanaal. Het werd uitgegraven om Downtown Dubai volledig met water te omgeven door het te laten aansluiten met de natuurlijke Dubai Creek. Die ligt noordelijker en verdeelt het oude Dubai in tweeën met Deira ten noorden en Bur Dubai ten zuiden. Op die manier is een aanzienlijk deel van Dubai feitelijk een eiland geworden.

We namen de metro noordwaarts en stapten af in het station Business Bay. Van daar is het weer eventjes stappen tot aan het kanaal. Ondanks wat reisgidsen mogen beweren is er op dit moment nog niet veel te zien. Langs beide zijden van het kanaal ligt al een mooie promenade klaar en er zijn al enkele moderne voetgangersbruggen die beide oevers met elkaar verbinden, maar het grote werk moet nog komen. Net zoals letterlijk overal in Dubai is het gebied rond het Water Canal één grote werf. Opvallend is dat, hoewel het gebied nog grotendeels verlaten is, het toch enorm veel onderhoud krijgt. De wandelpaden liggen er keurig bij en er was zelfs een onderhoudsman de leuningen net langs het water aan het schoonmaken, en dat terwijl er op het moment dat wij er waren geen andere levende ziel te bespeuren viel.

Het is bijna wonderbaarlijk hoeveel moeite men doet om de stad netjes te houden, tot in het absurde toe.

Omdat er langs dit stukje Dubai op een indrukwekkend zicht op de skyline na niet veel te beleven viel, besloten we hier dan ook niet meer tijd te spenderen dan nodig. We hadden nog een wandeling kunnen doen richting Perzische Golf, maar dat zou geen meerwaarde bieden, dus wandelden we terug naar het metrostation, wat op zich ook weer een hele eind was geworden.

Souk Madinat

De laatste cluster die we nog wilden zien was het Madinat Jumeirah-complex, pal aan de Perzische Golf net naast de Burj Al Arab, het zelfverklaarde enige zevensterrenhotel ter wereld. Zelfverklaard, want de officiële wereldwijde hotelclassificatie gaat slechts tot vijf sterren. Het was een van de eerste torengebouwen van Dubai en door de bijzondere architectuur en het feit dat in de directe omgeving geen andere wolkenkrabbers staan, is hij een baken in de omgeving. Het gebouw ligt op een eilandje in de Perzische Golf, op zo’n tweehonderd meter van het vasteland. Je kan het hotel niet benaderen tenzij je er overnacht of een etentje boekt.

Een verblijf in de Burj Al Arab kost je tussen de 700 en 40.000 euro per nacht, waarmee het een van de duurste hotels ter wereld is.

De Burj Al Arab maakt deel uit van Madinat Jumeirah, een reusachtig hotelcomplex met ook een publiek deel dat bestaat uit een zeer gezellige souk en een buitengebied met kanaaltjes en restaurantjes. Dé reden om hier te komen is het zicht op de Burj Al Arab.

We namen de metro aan Business Bay en stapten uit aan de Mall of the Emirates waar we bus 81 namen richting Dubai Mall. Het ritje duurde een dik kwartier. Van aan de bushalte was het dan nog vijf minuutjes wandelen tot aan de souk.

Het complex is erg mooi en je voelt echt dat je in een soort van resort terecht bent gekomen. De souk is zeer uitnodigend en in tegenstelling tot de échte souks in Deira word je hier niet aangesproken. Deze souk is dan ook niet authentiek; hij is gebouwd puur voor de toeristen die veel geld betalen in een van de aanpalende hotels en niet lastiggevallen willen worden. Je vindt hier geen kruiden of goud, maar wel Perzische tapijten, decoratie, juwelen, een Starbucks, een Cinnabon… Kortom, allemaal zaken die focussen op luxe en niet zozeer op dagelijks gebruik.

Ook hier spendeerden we weer meer tijd dan gedacht maar dat vonden we niet erg. Gezien het tijdstip van de dag was het er zeer rustig, vermoedelijk zou dat tegen de avond wel weer anders worden.

Lees verder onder de foto’s.

Souk Al Madinat

Buiten het complex wandelden we nog even tot aan de oprijlaan van de Burj Al Arab waar slagbomen ons verder de weg versperden. Ook liepen we zo tegelijk langs de ingang van het Wild Wadi-waterpark om vervolgens de bus terug te nemen naar de Mall of the Emirates.

Voor de avond aan te vatten trokken we nog een uurtje naar het dak van het hotel en namen we nog een frisse duik in het zwembad. Het was immers onze laatste echte avond in Dubai.

Dubai Marina by night

Om de dag af te sluiten besloten we ‘s avonds nog eens richting Dubai Marina te gaan. We hadden de Marina enkele dagen geleden al gezien overdag, maar het leed geen twijfel dat het gebied ook ‘s avonds indrukwekkend zou zijn. In tegenstelling tot de eerste keer stapten we een metrohalte verder af, aan de Jumeirah Lake Towers om ook eens door dat gebied te wandelen maar hier bleek niet zo veel te zien als in de Marina zelf, dus begaven we ons terug richting bekend gebied. Ook nu waagden we ons niet aan de zeven kilometer rondwandeling maar bleven we aan één kant van het water en aten we een hapje bij Carluccio’s in de Marina Mall. Daarna wandelden we weer verder noordwaarts langs de moskee tot aan de cluster met de échte hoogbouw. Op een bankje aan de gezellige promenade genoten we een laatste keer van deze indrukwekkende omgeving alvorens terug naar het hotel te gaan.

Lees verder onder de foto’s.

Onze mening

Het Dubai Water Canal is op dit moment nog niet de moeite waard. Aangezien alles in Dubai meer tijd kost dan voorzien, is dat ook hier het geval en in deze situatie is het verloren tijd. Dat zal over enkele jaren wel anders zijn wanneer het vol gebouwd is en er een zoveelste mall, inclusief stadspark op het dak, verrezen zal zijn.

Madinat Jumeirah vonden we dan weer wel gezellig, al merk je wel dat er niks authentieks aan is, net zoals zo veel in Dubai. Speelt echter geen rol, het is een mooie plek met het beste zicht op de Burj Al Arab dat je zal krijgen.

De Dubai Marina is dan weer wel de moeite, zowel overdag als ‘s avonds. Geen auto’s, alleen maar een eindeloze wandelpromenade langs water, terrasjes en winkeltjes, omgeven door wolkenkrabbers.

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer