Weer Op Weg
Blog Europa Zwitserland

Waar de Matterhorn thuis is

Wat de Eiffeltoren is voor Parijs en de Vesuvius voor Napels is de Matterhorn voor Zwitserland. Iedereen kent de berg wel, al was het maar van de afbeelding op de verpakkingen van de Toblerone-chocolade. Om de Matterhorn met je eigen ogen te zien, moet je in Zermatt zijn, een zeer charmant Zwitsers bergstadje in het kanton Wallis en vlak bij de Italiaanse grens.

Zermatt wordt door toeristen overspoeld en daarom is normaal autoverkeer er niet mogelijk. Je moet je wagen achterlaten in een grote parkeergarage in Täsch waar je de trein kan nemen. Op een kwartiertje sta je op één van de meest schilderachtige én indrukwekkende plaatsen in de Alpen.

Zermatt is slechts enkele straten groot en heeft alles wat de toerist wil: inwoners in typische kledij, winkels, enkele hotels maar vooral zeer veel wandelmogelijkheden. Ook kan je er met de Gornergratbahn, een tandradspoorweg, naar de Gornergrat, maar daarover dadelijk meer.

Matterhorn

Waar wij voor kwamen was echter misschien wel de bekendste berg van de Alpen: de Matterhorn. Je ziet hem niet meteen wanneer je in Zermatt aankomt. Je moet door het stadje wandelen tot de bebouwing wat minder wordt en dan doemt zijn 4478 meter hoge en typische top voor je op. Zodra je hem ziet, grijpt hij je blik vast en kan je hem moeilijk loslaten. Het omliggende landschap met groene alpenweiden is prachtig en zet de grootsheid van de berg nog meer in de verf. In de zomer is het bijzonder moeilijk hem wolkenvrij te zien. Door winden die langs de berg omhoog gaan en het temperatuurverschil tussen de verschillende luchtlagen is de Matterhorn de kraamkamer voor wolken. Het lijkt dan ook of hij voortdurend in brand staat.

Gornergrat

De omgeving is echter te mooi om gewoon vanuit Zermatt naar de Matterhorn te kijken. Zoals hoger geschreven kan je de Gornergratbahn nemen naar de Gornergrat op meer dan 3000 meter hoogte. Onderweg zijn er enkele stations maar het loont de moeite om helemaal tot boven te rijden. Op de top bevindt zich een hotel, enkele winkels en kan je iets eten en drinken. Waar je het voor doet is echter het fenomenale 360°-uitzicht op gletsjers en enkele van de hoogste Alpentoppen, inclusief de Matterhorn. Houd rekening met frisse temperaturen en eeuwige sneeuw.

Vanaf de Gornergrat is het erg leuk om te voet weer af te dalen naar Zermatt. Zo spaar je ook nog eens kosten op de Gornergratbahn aangezien je dan slechts een enkeltje nodig hebt. De wandeling is prachtig en voert je door groene alpenweiden tot bij de Riffelsee. Als het weer optimaal is, kan je hier foto’s maken van een in het bergmeer reflecterende Matterhorn. Voorts moet je rekening houden met een afdaling van 1500 meter. Echt zwaar is het niet, maar onderschat het ook niet. Vind je de wandeling te zwaar, dan kan je onderweg weer op de trein stappen aangezien het wandelpad nooit echt ver van de Gornergratbahn loopt. Onderweg is er mogelijkheid om iets te eten en te drinken.

Onze mening

Zermatt en de Matterhorn zijn een absolute must in de Zwitserse Alpen. De bestemming ligt niet op een doorgaande route, dus je moet er echt heen rijden en er de nodige tijd voor nemen. In ruil krijg je wel een van de meest iconische natuurbeelden te zien die je in Europa kan vinden. Wij spendeerden in totaal anderhalve dag en dat is voldoende om een goed indruk te krijgen. De omliggende bergen liggen bezaaid met ongetwijfeld mooie wandelingen, dus meer tijd spenderen kan altijd.

Ga hierover verder op

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer