Weer Op Weg
Blog Europa Nederland

Amersfoort

Amersfoort, een Nederlandse stad die bij menig Belg niet op de verlanglijst staat van te bezoeken steden. Wij zouden er zelf ook nooit zijn opgekomen, maar in combinatie met Utrecht is er een gezellig weekendje van te maken, en dat hebben we dan maar gedaan.

AmersfoortAmersfoort ligt op slechts twintig minuutjes rijden van Utrecht en beide steden delen nogal wat kenmerken. Net zoals Utrecht heeft Amersfoort een kerktoren die geen kerk meer heeft. De Utrechtste versie is nog niet helemaal verweesd, de ‘Lange Jan’ in Amersfoort is dat wel. Leuke bijkomstigheid is dat aan deze toren het kadastrale nulpunt van Nederland ligt.

Net zoals Utrecht heeft Amersfoort een bijzonder klein centrum dat niet in verhouding staat tot het aantal inwoners. Dat maakt het zeer bevattelijk en perfect doenbaar in enkele uren als je gewoon gaat om de sfeer op te snuiven. Waar Utrecht kan bogen op het werk van Dick Bruna, kan Amersfoort trots stellen dat het de bekende kunstschilder Piet Mondriaan heeft voortgebracht. Een kleinschalig museum in diens geboortehuis kan niet ontbreken.

Grachten

Amersfoort is een oude vestingstad met nog enkele grachtjes. De historische binnenstad wordt omzoomd door de lange straat Muurhuizen die parallel met de oude stadswallen loopt. De huizen werden vroeger tegen de stadsmuren gebouwd en daar is deze straat nog een restant van. Een wandeling hier is zeker de moeite waard. Onderweg passeer je langs de schilderachtige Plompe- of Dieventoren en een beetje verder kan je door de Kamperbinnenpoort de stad in- of uitwandelen. Wij legden de route af vanaf de Kortegracht om Muurhuizen zo in noordelijke richting te volgen.

AmersfoortVia de Kamperbinnenpoort kom je in de winkelstraat van Amersfoort. Een beetje verder bevinden zich de Groenmarkt en de Appelmarkt die doen denken aan het middeleeuwse karakter van Brugge. Vanaf het Hof, het centrale plein van de stad, heb je een mooi zicht op ‘Lange Jan’.

AmersfoortAan de noordzijde van het centrum kan je nog het Museum Flehite (nee, dit is géén ziekte!) bezoeken en niet ver daar vandaan bevindt zich hét monument van Amersfoort dat je telkens weer ziet opduiken: de Koppelpoort. Deze stadspoort vormt de noordelijke grens tussen het oude centrum en het nieuwere, moderne deel van de stad.

AmersfoortOnze mening

Amersfoort heeft een klein, gezellig centrum en is perfect te voet te doen zonder je moe te maken. Op enkele uurtjes tijd heb je het wel gezien. Er speciaal naar toe rijden zouden we niet aanraden, maar in combinatie met Utrecht of de Hoge Veluwe is het een leuke plek om halt te houden.

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer