Weer Op Weg
België Blog Europa Luik

Beau Bellevaux et Robertville tranquille

Alweer een mooie zomerdag diende zich aan en het opgeladen gevoel na onze dag in Ternell en Bütgenbach smaakte naar meer, dus sprongen we opnieuw in de auto en staken met plezier de taalgrens weer over.

Andermaal vonden we op de toeristische website van de Oostkantons de nodige inspiratie. Vandaag zouden we eerst een wandeling maken in Bellevaux, Malmédy, en daarna wat uitblazen aan het meer van Robertville. Zo kopieerden we het concept van twee dagen geleden.

Bellevaux

Bellevaux is een dorpje in het midden van de Belgische Ardennen, vlak bij het bekendere Malmédy. Vanuit Antwerpen reden we er 1u40 over en daar kunnen we prima mee leven. Het dorpje ligt boven op een heuvel en dat staat garant voor mooie panorama’s, zeker als je weet dat zowel de Warche als de Amblève er elk door hun eigen vallei stromen én er samenvloeien. Water, altijd leuk!

Warche Bellevaux
De Warche bij Bellevaux

Je ziet de Amblève van ver meanderen doorheen de vallei tot ze diep onder je door stroomt, verder het landschap in.

We parkeerden de auto op een parkeerstrook aan het schooltje van Bellevaux en al snel zagen we de gele ruiten die ons de weg zouden wijzen. Eerst passeer je langs de Brasserie de Bellevaux om vervolgens via een zeer rustige verharde weg meteen af te dalen. Al snel kregen we het grote viaduct van de E42 in ons gezichtsveld. Daar kruisten we voor het eerst de Warche. Onder het viaduct door steeg de wandelroute om uiteindelijk aan te komen bij Rocher de Warche. Dit is een rots die hoog uitsteekt boven de vallei van de… Amblève! Beetje verwarrend, maar de naam komt van het gehuchtje Warche en niet van de gelijknamige rivier. De rots staat aangegeven vanaf de weg maar je moet nog een klein stukje door een bos vooraleer je er aankomt. We kunnen oprecht zeggen dat het uitzicht prachtig is. Je ziet de Amblève van ver meanderen doorheen de vallei tot ze diep onder je door stroomt, verder het landschap in. Heel leuk voor ons dat we helemaal alleen van dit uitzicht konden genieten, maar tegelijk ook jammer dat het niet wat meer bekend is. Het is een waar pareltje!

We vervolgden onze weg, maar liepen een stuk verkeerd omdat we de wegwijzer niet zo duidelijk vonden. In totaal verspeelden we een uur en zo’n vier kilometer. Als je de wandeling doet: vanaf de Rocher de Warche dien je gewoon een stukje terug te lopen van waar je komt, richting viaduct. Daar loopt het dan verder de vallei van de Warche in. Via een leuk brugje bereik je de andere kant van de vallei en dit levert echt idyllische uitzichten op. Dit zijn de Ardennen op hun mooist! Groene weien met koeien omzomen de meanderende Warche doorheen de valleibodem. Geen verkeer, geen massatoerisme, gewoon wij, enkele andere wandelaars en mooie rustgevende natuur. Het zou zomaar het decor kunnen zijn van een of ander sprookje of Disneyfilm.

De wandeling doorheen de vallei is helaas niet zo erg lang. Al snel gaat het pad weer bergop, niet zo onlogisch aangezien we weer naar Bellevaux moeten en dat dorpje ligt nu eenmaal bovenop een heuvel. Halfweg kwamen we nog aan de Rocher de Falize, een beetje gelijkaardig aan de Rocher de Warche, alleen was het uitzicht hier niet zo mooi. Tussen haakjes: net zoals voor de Rocher de Warche moet je voor dit uitkijkpunt wat afwijken van de route. Het is niet moeilijk te vinden, maar denk niet dat je verkeerd loopt.

Vanaf de Rocher de Falize wordt het landschap wat minder interessant. Je wandelt door enkele straten met bebouwing alvorens je weer de bossen induikt en tenslotte via een veldweg de top bereikt. Dan volgt nog een kleine afdaling richting Bellevaux.

Volgens de website en wandelbrochure hadden we 7,8 kilometer gedaan moeten hebben maar onze stappenteller gaf iets meer dan 12 kilometer aan. Niet voorzien, maar goed voor de gezondheid!

Robertville

Op zo’n twintig minuutjes rijden sta je al aan het meer van Robertville. Twee dagen eerder spendeerden we enkele uurtjes aan het meer van Bütgenbach en nu wilden we eens zien of het in Robertville ook zo aangenaam was om wat uit te rusten. Het verdict: nee. De parking in Robertville kost al twee euro, de toegangsprijs is een halve euro duurder en de ervaring is helemaal niet vergelijkbaar. Robertville ziet er wat afgeleefder uit. Bovendien kwamen ze ons zeggen dat het domein een uur eerder zou sluiten dan geafficheerd. We waren er rond 16u gearriveerd en het zou open blijven tot 19u, maar nu plots niet meer. Het had ons op zijn minst verteld kunnen worden aan de kassa toen we arriveerden.

Een beetje misnoegd genoten we toch nog van de rust en de omgeving alvorens weer de auto in te stappen en richting Antwerpen te rijden.

Onze mening

De wandeling in Bellevaux liet ons achter met een dubbel gevoel. Enerzijds omdat bepaalde delen van de route niet echt interessant zijn maar anderzijds omdat je wel langs héél mooie plekjes komt. In de zomer is het fantastisch om aan het brugje over de Warche even te picknicken en ook het zicht vanop de Rocher de Warche is echt wel mooi. Alleen daarvoor kunnen we de wandeling toch wel aanbevelen. Wel opletten want op een aantal plaatsen zijn de wegwijzers niet echt duidelijk en kan een kaartje soelaas bieden.

Als je graag gaat zwemmen in een meer of gaat uitrusten aan de oever ervan, dan verkiezen we toch het meer van Bütgenbach boven dat van Robertville. Het ‘strand’ daar oogt frisser en het is ook nog eens goedkoper. Bovendien heeft het een groter zandstrand en kan je zachtjes in het water stappen terwijl je in Robertville niet anders kan dan erin springen.

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer