Weer Op Weg
Blog Denemarken Europa Scandinavië

Tivoli

Wie Kopenhagen zegt, zegt Tivoli, of zou dat toch moeten zeggen. Tivoli, of ook vaak Tivoli Gardens, is een pretpark midden in het centrum van Kopenhagen. En niet zo maar een pretpark. Tivoli opende al in 1843 en is daarmee het op één na oudste pretpark ter wereld. Het oudste is Bakken, dat op enkele kilometers ten noorden van Kopenhagen ligt. In de jaren 50 diende het als een van de inspiratiebronnen voor wat later het allereerste Disneyland (in Anaheim, California) zou worden.

[dropcap]W[/dropcap]ij bezochten Tivoli in 2013, in de kerstperiode, en dat hebben we gemerkt. Het hele park ziet er waarlijk betoverend uit, vooral ‘s avonds. Duizenden lichtjes brengen licht in de duisternis en het vuurwerk ‘s avonds brengt kleur in de Kopenhaagse hemel. Eigenlijk is het hele park één grote kerstmarkt; de kerstsfeer druipt er van af. Het leuke is dat je overal merkt dat je eigenlijk in een stadspark rondwandelt.

Attracties heeft Tivoli ook genoeg. Ze allemaal opsommen heeft weinig zin; we beperken ons tot enkele uitschieters.

Tivoli herbergt een van de oudste achtbanen die nog steeds in gebruik zijn: de Rutschebanen. Het ding heeft nog geen automatische remmen waardoor iedere trein een begeleider heeft die manueel afremt wanneer nodig. De baan is in een bescheiden berglandschap gebouwd en gaat door tunnels. Rutschebanen is omwille van zijn nostaligsche karakter een absolute must. Schrik moet je niet hebben, want hoge snelheden laat staan inversies zijn er niet bij.

Op zich niet zo speciaal is Daemonen, ware het niet dat dit één van de meest compacte achtbanen is die B&M ooit heeft gebouwd, en dat alleen om op de beperkte ruimte te passen. De baan heeft een Chinees themasausje gekregen en is niet het meest soepele exemplaar dat de Zwitsers ooit afgeleverd hebben. Misschien heeft het koude Deense klimaat daar iets mee te maken.

Naast nog andere moderne attracties heeft Tivoli ook nog enkele museumexemplaren. Het vermelden waard is Den flyvende Kuffert, een darkride uit 1993, waarin je in een koffer plaatsneemt en langs scenes rijdt uit de fantasiewereld van sprookjesschrijver H.C. Andersen.

Besluit

Tivoli is een absolute must in Kopenhagen, met kinderen of zonder. Je kan je er gemakkelijk enkele uren bezighouden. Er gewoon rondwandelen is al een evenement op zich als je in je achterhoofd houdt dat dit de moeder van alle pretparken is. Je hoeft niet te betalen om binnen te gaan, enkel als je attracties wil doen, heb je een kaartje nodig. Je kan daarbij kiezen voor een all-in of per ride.

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer