Weer Op Weg
België Blog Europa Luxemburg

Een gevarieerd retourtje van Maboge naar La Roche

La Roche-en-Ardenne

De Ourthevallei zorgt ongetwijfeld voor prachtige plekjes in de Ardennen. Zo deden we eerder al een wandeling langs een Keltische vesting en een ongerept stukje van de Ourthe. Vandaag kozen we voor een erg afwisselende wandeling van 13 kilometer, met de gezelligheid van La Roche en de verkoeling van een rivier op een warme dag als deze in Maboge.

De temperaturen zaten in stijgende lijn en dan is verkoeling altijd fijn. We houden sowieso al van wandelen in de buurt van water, en dus kozen we deze keer voor de wandeling Hoog boven de Ourthe uit de brochure Wandeltochten in de Ardennen op deze website. Ze zou voor de nodige afwisseling zorgen: de gezelligheid van het stadje La Roche-en-Ardenne, de Ardense bossen en de mogelijkheid tot afkoelen in de Ourthe in Maboge.

Maboge

MabogeAls je de brochure volgt, start en eindigt de route in La Roche (rode ruit met nummer 6). Wij kozen er echter voor om te starten in Maboge omwille van twee redenen. Enerzijds eindig je opnieuw in Maboge waar je na een wandeling in warme temperaturen kan bekomen langs de Ourthe en anderzijds wandel je zo halfweg doorheen La Roche, wat mogelijkheden biedt voor een hapje en een drankje voor je aan de terugweg begint. De keuze is persoonlijk alleszins.

We parkeerden rond de middag in Maboge, een lieflijk dorpje in de Ourthevallei. Het heeft slechts twee straten zonder naam (alles heet er ‘Maboge’), enkele vakantiehuizen, een kerkje en beperkte horeca. De grootste troef van het dorp is echter Maboge Plage. Er werd hier een prachtige plek aangelegd langs de oever van de Ourthe, geheel gratis toegankelijk en je kan er zo de rivier inwandelen. Het kan er bijzonder druk zijn op hete dagen, maar vandaag viel het mee.

Het gemakkelijke is dat je slechts langs één weg het dorpje kan binnenrijden en zo automatisch langs de gratis parkeerplaats komt die plaats biedt aan 50 wagens volgens het infobord. Als je je wandeling hier zou starten op een hete dag, kom dan zeker op tijd.

Borzée

We genoten even van het idyllische karakter van Maboge en de prachtige ligging aan de Ourthe en gingen vervolgens op pad. Het eerste deel van de wandeling hield een beklimming in naar het dorpje Borzée. De beklimming is minder intens dan bijvoorbeeld in Ternell en de terugkeer naar Bérismenil, maar op hete dagen kan ze toch de nodige inspanning vragen. Het leuke is dat we langs een beekje wandelden en vervolgens door een bos dat voor de nodige schaduw zorgde.

Niet veel later bereikten we Borzée. Dit is een erg schattig ‘berg’dorpje dat verscholen ligt op een heuvel, compleet omgeven door bossen. Het telt slechts enkele huizen, een pannenkoekenzaak en een kapelletje. Verkeer is er, op wandelaars en mountainbikers na, haast niet. Erg verrassend om zoiets tegen te komen in onze Ardennen.

BorzéeWe vertoefden slechts kort in het dorpje alvorens de bossen in te duiken, op weg naar La Roche-en-Ardenne. Dit deel van de wandeling is relatief gemakkelijk maar wordt na een tijdje stiekem ook een beetje eentonig, tenzij je houdt van boswandelingen zonder meer. Er zit wel wat hoogteverschil in, maar niet te veel.

La Roche-en-Ardenne

Een welgekomen afwisseling was het stadje La Roche-en-Ardenne, dat ongeveer halfweg onze wandeling opdook. Het is een van de toeristische hotspots van de Belgische Ardennen en dat valt te begrijpen. Van bovenaf krijg je al een prachtig zicht op het stadje en de burchtruïne. Ook de Ourthe en het Parc De Rompré nodigen meteen uit om af te dalen. Het was best druk in La Roche en omwille van de coronatoestanden besloten we ons niet in die drukte te begeven maar de rust van het Parc De Rompré op te zoeken.

De laatste keer dat ik in La Roche was moet zo’n twintig jaar geleden geweest zijn. Het stadje zag er toen een beetje vervallen uit, maar dat is nu helemaal niet meer zo. Het centrum is erg netjes en gezellig met talloze terrasjes en winkeltjes. De Ourthe is nooit ver weg en dat zorgt voor een leuke extra. Wanneer het coronagevaar geweken is, keren we zeker nog terug.

Terug naar Maboge

Na zowat een uurtje in La Roche vertoefd te hebben, begonnen we aan de terugkeer naar Maboge, langs de andere kant van de Ourthe. We werden meteen getrakteerd op een stevige klim. La Roche verdween al snel weer diep in de Ourthevallei en de rust van de omliggende heuvels keerde terug. Als je de wandeling in La Roche start, bereid je dan voor op een stevig begin!

Eenmaal boven op de heuvel hadden we het wandelpad voor ons alleen. We kwamen twee houthakkers tegen maar dat was het dan ook. Het pad bracht ons door donkere naald- en heldere loofboombossen om uiteindelijk naar open velden te leiden met de zon loodrecht op ons hoofd. Het sluitstuk was de afdaling naar Maboge. Die komt erg abrupt en je moet vanop de top van de heuvel over een zeer korte afstand naar de Ourthevallei. Opletten hier wanneer het geregend heeft of wanneer het vriest. De afdaling is erg steil en vraagt soms wat voorzichtigheid.

De wandeling en dag sloten we af aan Maboge Plage. Met een picknickdeken en de waterschoenen in de hand, zochten we een gezellig plekje uit aan de oever van de rivier en niet veel later stonden we af te koelen in het kabbelende water. Wat een magische plek!

Onze mening

De wandeling op zich is qua natuur zeker niet de mooiste die we al gedaan hebben in de Ardennen. Wel zorgt ze voor afwisseling, zeker op warme dagen wanneer je in het water kan. Afhankelijk van waar je start, ziet het verloop er wat anders uit. Als je start in Maboge kan je halfweg een terrasje doen in La Roche. Als je start in La Roche kan je er ‘s avonds gemakkelijk iets eten. Anderzijds ligt Maboge op slechts enkele kilometers van La Roche, dus dat hoeft dan ook weer geen probleem te zijn.

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer