Weer Op Weg
Blog Colorado Los Angeles-Los Angeles Verenigde Staten

Amerikaanse geschiedenis in Mesa Verde National Park

Mesa Verde

Vandaag namen we even afscheid van de staat Utah om naar Colorado te rijden voor een buitenbeentje onder de National Parks: Mesa Verde.

Mesa Verde is, zoals de naam doet vermoeden, een groen park en dat is een welgekomen afwisseling in de woestijnreis die we aan het maken zijn. Het is het enige National Park waar het in principe niet draait om de natuur maar wel om historische cultuur, een soort waar ze hier in de V.S. bijzonder weinig van hebben en dus door het dolle heen gaan wanneer er zo wel iets is. Met andere woorden: waar we de afgelopen dagen bijna alleen op de wereld waren, is dat hier duidelijk niet. Het is een zeer druk park.

Wat is er dan zo speciaal aan? Indianenstammen bouwden hier tussen de jaren 600 en 1200 ‘dorpen’ tegen canyonwanden onder overhangende rotsen, zogenaamde cliff dwellings. Een aantal van die dwellings kan je onder begeleiding van een parkranger bezoeken, de rest kan je zelf bezoeken of er vanop afstand naar kijken.

Toen we vanochtend aankwamen in Cortez, het dichtstbijzijnde stadje, stopten we bij het Colorado Welcome Center om tickets te kopen voor de tour bij Cliff Palace, de grootste cliff dwelling. Toen we een klein half uurtje later in het Visitor Center aankwamen waren we blij dat we onze tickets al hadden en hier niet in de rij moesten gaan staan met het risico dat ze uitverkocht zouden zijn of dat je een laat uur toegewezen zou krijgen.

In het park zijn twee gebieden waar nogal wat dwellings te vinden zijn: Chapin Mesa en Wetherill Mesa. Onze tour bij Cliff Palace startte om 15u op Chapin Mesa dus hadden we nog tijd om eerst naar Wetherill Mesa te rijden om daar de dwellings te bekijken. Tussen beide mesa’s ligt een rijtijd van een uur. Om een van de mesa’s te bereiken van aan het Visitor Center ben je ook al een uur kwijt. Het is dus een groot park en onderweg is er helaas niet veel te zien. Het moet wel gezegd dat het een mooie weg is.

Op Wetherill Mesa was het de bedoeling dat we naar Step House en Long House zouden gaan, maar voor Long House bleken we geen tijd meer te hebben. Na Step House reden we richting Chapin Mesa waar we eerst nog op zoek gingen naar enkele kleinere dwellings.

Tegen 14u45 waren we op de plaats van afspraak voor onze tour met ranger Melissa. Ze bracht ons naar beneden naar het indrukwekkende Cliff Palace en gaf de nodige uitleg. Een uurtje later stonden we weer boven en sprongen de auto in om tot bij Square Tower House te gaan die we ook nog best mooi vonden. Daarna was de energie op (na een aantal dwellings heb je het ook wel weer gehad) en keerden we terug naar Cortez.

Onze mening

Mesa Verde, tja. Het is een speciaal park. Je kan je te pletter rijden van de ene dwelling naar de andere maar uiteindelijk heb je ze allemaal gezien als je er één gezien hebt. Daarom kozen we voor Cliff Palace voor de tour, aangezien dat de grootste is.

Eigenlijk verrijd je een boel mijlen om relatief weinig te zien. Het is ook vaak auto in auto uit, waardoor de lol er op den duur af is. We zijn blij dat we het gezien hebben en weten wat het is, maar eigenlijk is een halve dag voldoende als je het geluk hebt dat de uren van de tours wat meezitten.

Vragen, tips of eigen ervaringen over dit onderwerp? Surf naar

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer