Weer Op Weg
Arizona Blog Los Angeles-Los Angeles Verenigde Staten

Petrified Forest National Park: versteende bomen en kleurrijke landschappen

Petrified Forest is een National Park dat vrij ver verwijderd ligt van de meest evidente routes. Je vindt er niet massaal veel informatie over van mensen die het al bezocht hebben. Ook wij schonken er op vorige reizen geen aandacht aan. Ideaal dus voor onze B-tour!

Petrified Forest is op zijn minst een vreemd National Park. In het park vind je de grootste concentratie aan versteende bomen ter wereld. Dat klinkt niet zo heel boeiend, maar gelukkig is het park meer dan dat en wist het ons, tot op zekere hoogte, nog te boeien. Het park heeft twee ingangen: North Entrance en South Entrance. Vanuit Holbrook duurt het ongeveer even lang om ze te bereiken. Wij kozen voor de North Entrance om dan via de 28 mijl lange drive dwars door het park naar de South Entrance te rijden.

De North Entrance ligt aan de Painted Desert, een woestijngebied met vooral rood gesteente. Er zijn een aantal viewpoints en de Painted Desert Inn, een oud hotel dat aan de Route 66 lag.

We startten met enkele viewpoints en Sofie deed helemaal alleen een trailtje van het ene viewpoint naar het andere, ik nam de auto mee. We spraken af aan de Painted Desert Inn, tegenwoordig ingericht als museum zodat je kan zien hoe het er destijds aan toe ging.

Volgende halte was een oude verroeste auto die pal aan de oude Route 66 staat. Petrified Forest is het enige National Park dat de wereldberoemde Route 66 doorkruiste. Ook de Santa Fe Railway loopt door het park trouwens. Let op de foto van de auto ook op de telefoonkabel: die markeert het exacte verloop van Route 66, die tegenwoordig in dit gedeelte grotendeels vervangen is door de I40. Het leverde een mooi plaatje op.

Na de Painted Desert kwamen we in het eigenlijke park. Voor lange wandelingen hoef je dit national park niet te bezoeken. Bij enkele viewpoints heb je soms redelijke korte trails wat maakt dat het vooral weer veel in- en uitstappen is. Bijzonder verrassend vonden wij Blue Mesa, een badlandsgebied dat erg deed denken aan Badlands National Park in South Dakota, alleen met andere kleuren. Erg mooi! Hier kan je overigens enkele wandelingen doen.

 

Wat verder stopten we ook nog bij Crystal Forest, de eerste plaats van noord naar zuid waar we de versteende bomen in grote aantallen zagen. Het lijkt banaal, maar zo’n versteende boom is best indrukwekkend. Het is tenslotte hout dat veranderd is in steen. De versteende bomen nemen alle kleuren aan, in een aantal zitten nog kristallen. Er wordt dan ook duidelijk overal gewaarschuwd niets mee te nemen uit het park. De auto kan gecontroleerd worden bij het buitenrijden.

Als laatste hielden we halt aan ingang Zuid waar we nog een korte wandeling maakten door verschillende versteende bomen. Hier is ook de ‘Old Faithful’ te vinden, de grootste van het hele park.

Het was intussen 15u en dus besloten we Petrified Forest achter ons te laten en richting Sedona te vertrekken. Onderweg kwamen we in de buurt van Flagstaff nog een wegwijzer naar Walnut Canyon National Monument tegen die we besloten te volgen, maar tegen dat we er waren was het park al gesloten. Dan maar weer de weg op richting Sedona om nog in wegenwerken te belanden. En die zijn niet zoals bij ons. De hele weg was opgebroken en wat overbleef, was een zandweg met modder en putten. Het was ook stevig aan het regenen wat dat nog tot een hele expeditie maakte. Vooral het moment waarop een Amerikaanse wegpiraat het nodig vond aan hoge snelheid voorbij te rijden, kegels de lucht in te zwieren en een moddergolf te veroorzaken waardoor we niks meer zagen door de voorruit was memorabel. Het heeft ons een stop bij de carwash gekost, waarvoor dank.

Later dan voorzien kwamen we in Sedona aan waardoor we eigenlijk niks meer konden doen. De omgeving verkennen was dus voor de dag nadien.

Onze mening

Is Petrified Forest een national park dat je gezien moet hebben? Moeilijk te zeggen. Laten we het zo stellen: er ver voor omrijden is het misschien niet waard, tenzij je er een sport van maakt zo veel mogelijk national parks te bezoeken. Samen met Joshua Tree National Park vinden we het het minst interessante van de parken die we bezochten. Als je toch een bezoek plant, kom je zeker toe met een dag, tenzij je elke versteende boom gezien wil hebben natuurlijk.

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer