Weer Op Weg
Blog Chicago-New York Noord-Amerika Pennsylvania Verenigde Staten

Philadelphia

De oostkust ligt bezaaid met steden, de ene al interessanter dan de andere. Op de as tussen Washington en New York liggen ook nog o.a. Baltimore en Philadelphia. Baltimore reden we gisteren voorbij, voor Philadelphia hadden we wel tijd gemaakt omwille van het historische karakter van de stad.

[dropcap]T[/dropcap]oen we vanmorgen vertrokken aan het hotel was het zwaar bewolkt. De temperatuur viel wel mee, maar het contrast met gisteren in DC kon niet groter zijn. Jammer genoeg hebben we de zon de hele dag niet gezien, maar gelukkig is het wel droog gebleven.

Een kwartier na vertrek stonden we aan de oever van de Delaware River, de rivier die de natuurlijke grens vormt tussen New Jersey, waar we logeren, en Pennsylvania waarvan Philadelphia de grootste stad is (echter niet de hoofdstad, want die rol wordt vervuld door Harrisburg). Van daaruit hadden we een mooi zicht op de skyline van de stad. Even later reden we de Benjamin Franklin Bridge over en kwamen we aan in Pennsylvania en meteen ook in downtown Philadelphia. We zochten een parkeerplaats in de buurt van Independence Hall en toen kon onze dag echt beginnen.

Doel van vandaag was voornamelijk het historische deel van Philadelphia bezoeken en we startten in het Visitor Center waar we gratis tickets ophaalden voor een bezoek aan Independence Hall.

Wat is er nu zo bijzonder aan Philadelphia? Het is de stad waar de V.S. geboren zijn. 13 koloniën van Engeland waren de Engelse overheersing beu en verklaarden zich onafhankelijk in 1776. Die verklaring gebeurde in Independence Hall in Philadelphia. Een achtjarige oorlog met de Engelsen volgde en George Washington werd aangesteld als legeraanvoerder. In 1787 werd de grondwet hier opgesteld en ondertekend en Washington werd verkozen als eerste president. De originele handgeschreven documenten van zowel de onafhankelijkheidsverklaring als de grondwet bezochten we gisteren in Washington in de National Archives maar het is dus in Philadelphia dat ze opgesteld en ondertekend werden. Hoewel de Amerikaanse geschiedenis vanaf dan niks meer te maken heeft met de Europese was het toch best indrukwekkend om te zien waar het allemaal begonnen is. Zelfs de authentieke stoel waar Washington op zat toen hij de grondwet ondertekende, staat nog op exact dezelfde plaats.

Het bezoek aan Independence Hall gebeurde onder begeleiding van een gids van de National Parks Service (de organisatie die de vele natuurparken en historische monumenten beheert) en zij deed dat uitstekend!

Na de Independence Hall was het de beurt aan de Liberty Bell, nog zo’n historisch belangrijk ding voor de Amerikanen. Die klok is het symbool voor vrijheid en hing destijds in de Independence Hall. Ze werd geluid toen de onafhankelijkheid uitgeroepen werd. Op zich is die klok voor ons niet zo bijzonder, alweer omdat we er geen band mee hebben als Europeaan. Toch is het grappig om te zien hoe de Amerikanen elk gegeven in hun korte geschiedenis aanklampen.

Na het bezoek aan het historische Philadelphia gingen we snel iets eten en wandelden we het nieuwere, minder boeiende deel van de stad in. Via Market Square gingen we naar het stadhuis, JFK Plaza en wandelden we via de Benjamin Franklin Parkway tot aan het Philadelphia Museum of Art van waar we een mooi zicht kregen op de stad en waar een beroemde scene uit de film Rocky werd opgenomen. De Benjamin Franklin Parkway is overigens een laan gebaseerd op de Champs-Elysées in Parijs.

Op onze terugweg naar de auto wandelden we door een erg lelijk Chinatown en zo rondden we ons bezoek aan Philadelphia af.

Philadelphia is zeker geen must, maar het is wel een leuke tussenstop op weg van Washington naar New York. Het bezoek aan Independence Hall was erg boeiend, ook voor Europeanen. Voor de rest heeft de stad niet veel te bieden en heeft het geen gezellige plekjes zoals Chicago bv. Voorlopig plaats ik Philadelphia tussen Salt Lake City, Phoenix, Miami en Denver aan de weinig boeiende kant en Chicago, Washington en San Francisco aan de interessante kant.

Morgen is het alweer tijd voor onze allerlaatste tussenstop voor eindbestemming New York: Six Flags Great Adventure. Het weer ziet er niet goed uit: de kans op regen en onweer is zeer groot. Hopelijk blijven we toch een beetje gespaard…

2 reacties

Dimitri 20 juli 2012 at 06:42

Hehe, een Amerikaanse stad met een historisch karakter. Als dat geen oxymoron is 🙂

Ellen Pauwels 21 juli 2012 at 01:55

Boeiend om te lezen, Geert! Wij hebben tijdens onze reis geleerd dat steden niet zo ons ding zijn, maar wel fijn dat jullie zo'n toffe vakantie hebben! 't Gaat wel snel, we zijn allemaal weer bijna thuis… 😉 Geniet er nog van!

Geen reacties mogelijk.

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer