Weer Op Weg
Blog Denver-Las Vegas Noord-Amerika Verenigde Staten Wyoming

Yellowstone NP

Omstreeks 9u vanmorgen verlieten we Mammoth Hot Springs en daarmee lieten we ook het meest noordelijke punt van onze route achter ons. Vanaf nu gaat het een week zuidwaarts.

[dropcap]E[/dropcap]indbestemming vandaag was Old Faithful, het gigantisch geisergebied rond de allerbekendste: Old Faithful. Onderweg kwamen we ook nog heel wat wonderen van Yellowstone tegen.

Zo hadden we eindelijk prijs: een jonge grizzlybeer zat langs de weg! We hebben hem een tijdje kunnen volgen en zien. We waren erg onder de indruk. Normaal zie je die beesten veilig achter tralies in een of andere zoo maar hier in Yellowstone liep die kerel zomaar vrij rond. Het was een jonge beer (maar toch al behoorlijk groot) dus kon moederbeer niet ver weg zijn en inderdaad, enkele minuten later was luid gekraak te horen in de bossen. Helaas hebben we de moeder niet gezien.

Na een half uurtje arriveerden we aan het Norris Geyser Basin: een uitgestrekt gebied waar het stikt van de geisers, warmwaterbronnen en stoomgaten. Ook is hier de grootste geiser ter wereld te vinden: Steamboat Geyser. Dat ding maakt lawaai en je ziet het water regelmatig uit de mond klotsen maar een eruptie zien is bijna een unicum: de laatste grote eruptie was in 2005.
Norris is absoluut de moeite om te zien. Het landschap is erg vreemd; overal komt er stoom en water uit de grond, vaak zo ver je kan kijken.

Voorts maakten we nog korte trails langs modderpoelen en waterbronnen waarvan de Grand Prismatic Pool ongetwijfeld het hoogtepunt was. Deze warmwaterbron is de 3de grootste ter wereld en vertoont een prachtig palet aan kleuren terwijl het hete water dampt. Wat mij betreft was deze bron een van de hoogtepunten van Yellowstone. Ronduit prachtig!

Rond 17u arriveerden we dan in de Old Faithful area. Al snel werd duidelijk dat dit alweer een bijzondere plaats is. In tegenstelling tot Norris zijn hier zo goed als enkel geisers te zien maar hier zijn ze veel actiever. Meteen toen we het basin naderden zagen we enkele geisers het beste van zichzelf geven en even later kwam het prachtige hotel Old Faithful Inn in beeld. Dit hotel moet een van de mooiste, zo niet hét mooiste, zijn dat ik ooit heb gezien. Het hele complex is opgetrokken uit hout. De lobby is erg overweldigend.
Het eigenlijke doel was niet het hotel maar uiteraard de geisers. In de Old Faithful area bevindt zich de hoogste geiserconcentratie ter wereld: nergens op onze planeet zie je zoveel geisers bij elkaar. Sterker nog: een kwart van alle geisers van de planeet bevindt zich hier.
Old Faithful was onze eerste stop in het gigantische gebied. Deze geiser barst iedere 60 à 90 minuten uit en men kan vrij goed inschatten wanneer de volgende eruptie zal zijn. Telkens verzamelen zich honderden mensen voor de geiser om het spektakel met hun eigen ogen te kunnen zien. En een spektakel is het zeker. De geiser rookt constant en kondigt de grote eruptie telkens aan met wat kleinere uitbarstingen. De hoogte varieert van 30 tot 55 meter. Deze geiser is behoorlijk indrukwekkend, maar wellicht nog niet het indrukwekkendst. Er liggen nog andere geisers in het gebied die minstens zo knap zijn, waaronder Castle Geyser en wellicht ook Grand Geyser hoewel we van die laatste geen eruptie hebben kunnen zien.

We hebben nog heel wat tijd in het gebied kunnen spenderen en daardoor hebben we nog enkele uitbarstingen gezien. Na het eten zijn we een tweede keer naar Old Faithful gegaan (deze eruptie was grootser dan de eerste die we zagen) en daarna hebben we nog een wandeling gemaakt doorheen het gebied bij schemering. Opletten voor bizons en beren werd ons aangeraden. Ik moet bekennen: erg gerust waren we er niet meer in eens de zon weg was.

Tijd om te gaan slapen nu. Yellowstone NP zit er op. Het is ongetwijfeld een van de meest vreemde parken die je kan bezoeken. De natuur haalt hier rare toeren uit, maar telkens dwingen ze ontzag en verwondering af. Hoewel met altijd lagere temperaturen voorspelde, hebben de temperaturen vaak rond de 30°C geschommeld met nachten die wel ijskoud waren. Er moeten nog enkele National Parks volgen maar de vraag is in hoeverre die Yellowstone nog zullen kunnen evenaren. Ik heb er alvast mijn twijfels bij… Yellowstone is echt indrukwekkend, prachtig, bizar, … Kortom: fantastisch!

Laden...

Deze website maakt gebruik van cookies. Indien je verder surft verklaar je je hiermee akkoord. Accepteren Lees meer